Obrazovanje

Treći štrajk prosvetnih radnika za mesec dana, časovi u 38 niških škola danas skraćeni na 30 minuta

Foto: Pixabay
U 38 niških škola časovi su i danas bili skraćeni na 30 minuta u znak protesta zbog neispunjenih zahteva prosvetnih radnika. Prosvetni radnici ne odustaju od svojih zahteva koji se odnose na smanjenje broja učenika u odeljenjima, isplate zaostalih zarada i povećanje plata i traže od Ministarstva prosvete da reaguje.

Prosvetni radnici traže da se smanji broj učenika u odeljenju na 24, jer se kako kažu u vreme korone pokazalo da je učinkovitije raditi u manjim grupama, zatim povećanje plata za 12 odsto u ovoj godini, isplatu zaostalih zarada i izmenu zakona u oblasti vaspitanja i obrazovanja.

Dodaju da je jedna od krucijalnih problema vršnjačko nasilje koji se u poslednje vreme preselilo u onljan sferu i da pored verbalnog i fizičkog sada postoji i elektronsko nasilje koje je podjednako opasno.

“Nadam se da će Ministarstvo  ozbiljno uzeti sve ove naše probleme u razmatranje i da ćemo u nekom naredom periodu sve to  uspeti da rešimo, jer se problemi u prosveti iz godine u godinu sve više gomilaju”, kaže Vladan Ćirić predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša.

Ćirić ističe da prosvetni radnici godinama upozoravaju na probleme u prosveti, ali vlasti godinama unazad ostaju gluve na njihove apele. Poziva i ostale Sindikate, ali i roditelji da ih podrže u borbi za poboljšanje uslova u obrazovnom sistemu jer se problemi na koje ukazuju tiču čitave zajednice.

Podsetimo, prosvetari su 17. marta protestovali u Beogradu, a časovi širom Srbije su bili skraćeni na 30 minuta u znak podrške štrajku. U Nišu je štrajk podržalo 38 škola, dok je on u nekim izostao kako su nam kazali uz Unije sindikata direktnog pritiska direktora. Štrajk je potom ponovljen 24. marta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 14 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 18 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend