Obrazovanje

Tri učenice “Sremca” osvojile prva mesta na Republičkom takmičenju iz istorije

Proteklog vikenda u Šapcu tri učenice iz Prve niške gimnazije "Stevan Sremac" osvojile su prva mesta na Republičkom takmičenju iz istorije. Godinama unazad učenici Prve niške gimnazije "Stevan Sremac" osvajaju visoka mesta na ovom takmičenju, ali je ovo do sada najbolji uspeh i ujedno najbolji rezultat jedne škole u Srbiji jer nijedna druga škola nije imala toliko prvih mesta na takmičenju iz istorije.

Istorijski uspeh školi i gradu donele su učenica prvog razreda sa filološkog smera Natalija Milošević, Saška Dejanović istorijsko-geografsko odeljenje i Kristina Stanković, učenica drugog razreda sa bilingvalnog odeljenja za nemački jezik.

Decu je bilo teže motivisati s obzirom na to da je epidemija učinila svoje, ali su profesori Aleksandar Pavlović i Sanja Petrović dali sve od sebe i u tome uspeli.

“Takmičenje iz istorije je jako teško zbog celokupnog procesa i načina takmičenja, kao i memorisanje tolike količine podataka. Kada imamo decu koja izuzetno vole istoriju onda je normalno da uspeh dođe kao kruna celokupnog rada”, rekao je profesor Aleksandar Pavlović.

Profesorka Sanja Petrović kazala je da su bili tu samo kao podrška jer su devojke bile izvanredne.

“Ja se nadam da ćemo imati uspeha i na dalje, ne samo sa njim već i sa drugim učenicima”, rekla je za City Smart radio Sanja Petrović.

Učenice su kazale da im je najveća motivacija sticanje novih zvanja i iskustava, ali na pvom mestu ljubav prema istoriji.

“Veliko je iskustvo otići na republičko takmičenje koje je komplikovano i teško. Nismo osvojile to zato što smo morale već zato što smo volele”, kazala je Natalija Milošević za City Smart radio.

Saglasna je i njena školska drugarica Saška Dejanović.

“Ja sam istorijsko -geografsko odeljenje i upisala sam istoriju jer nameravam da se takmičim iz toga i to mi je postala mi je tradicija”, kazala je i dodala da joj je san još od petog razreda

“Motivisalo me je pre svega velika ljubav prema istoriji, želja za uspehom i želja za sticanjem novih znanja”, rekla je Kristina Stanković.

Direktorka, koja je već navikla da učenici i učenice svako malo obele obraz škole, neizmerno je zahvalna na njihovom zalaganju.

“Osećam se jako ponosno, posebno što u ovim okolnostima to treba tretirati kao jedan izvanredan uspeh. Možemo samo da stanemo uz njih i kažemo veliko hvala”, poručila je dorektorka Jelena Milošević.

Pored ovih pvih mesta iz istorije, učenici su pokazali uspeh i na jednom okružnom takmičenju i na republičkom.

“Sa republičkog takmičenja imamo iz geografije treće mesto, u domenu specijalne kategorije engleskog jezika imamo drugo mesto i iz istorije kažu da smo najbolji u Srbiji jer tri učenika odlaze odavde i svo troje se vraćaju sa prvim mestima, što je ogroman uspeh. Takođe, dobili smo drugo mesto sa takmičenja recitatora, a na jednom od književnih konkursa priča učenice trećeg razreda Ane Vukić, odabrana za štampanje i biće deo zbirke “Putevima Ilira”,  a Anđelu Nikolić je osvojila drugu nagradu za tekst na književnom konkursu “Mojim vršnjacima poručujem””, istakla je Milošević.

Učenici Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” beleže veoma dobre rezultate i na drugim takmičenjima i konkursima.

Najavila je da ih očekuju takmičenja iz srpskog jezika u toku vikenda koji dolazi.

Podsetimo, protekle nedelje upravo ova gimnazija dobila je zvanje “Super škole” od Unije učeničkog parlamenta.

Marija Jevremčević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Doobie Brothers
Za 1 minut

Long Train Runnin'

Doobie Brothers
Galliano
Za 5 minuta

Ease Your Mind

Galliano
Ub40
Za 8 minuta

Kingston Town

Ub40
Matt Bianco
Za 11 minut

Don't Blame It On That Girl

Matt Bianco
Jovanotti
Za 15 minuta

Muoviti Muoviti

Jovanotti

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend