Obrazovanje

U toku prijemni ispiti za specijalizovane gimnazije i odeljenja, muzičke i umetničke škole

Foto: City Smart
Prijemni ispiti za specijalizovane škole i odeljenja, kao i za muzičke i umetničke škole već su u toku, a rezultati će biti dostupni onlajn. Takođe će se obaviti ispiti za bilingvalna odejenja. Prijemni ispiti za ove škole već godinama unazad obavljaju se ranije od ostalih, a ove godine započeli su 7. maja.

Kako su saopštili iz Ministarstva prosvete, prijemne ispite prvi će polagati učenici zainteresovani za upis u srednje muzičke i baletske škole, specijalizovane gimnazije i odeljenja za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, kao i bilingvalna odeljenja. Kada je reč o ostalim specijalizovanim gimnazijama i odeljenjima, kao i umetničkim školama likovne oblasti, oni će prijemni imati do 16. maja.

Učenici su mogli da konkurišu za mesto u odeljenjima učenika sa posebnim sposobnostima iz različitih oblasti. To je oblast računarstva i informatike, sport, matematika, filološke nauke, audio-vizuelne umetnosti, fizika, geografija i istorija, kao i biologija i hemija. Takođe su se mogli prijaviti za bilngvalna odeljenja, odeljenja iz likovne oblasti, muzičke i baletske škole.

Ukupno se prijavilo 7.336 kandidata na 4.871 mesta. Konačni rezultati prijemnih ispita biće objavljeni do 19. maja 2021. godine. Budući srednjoškolci moći će da vide rezultate na portalu Moja srednja škola.

Podsetimo, u niškoj gimnaziji Stevan Sremac će od septembra biti dostupno novo odeljenje. U pitanju je odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost. Prijemni ispit za ovo odeljenje podrazumeva polaganje testa opšte kulture, a održaće se 16. maja.

Primer testa iz prošle godine možete videti ovde. Pored insistiranja na tom znanju, veoma važno biće otvoreno pitanje koje nosi čak 40 bodova. Tu će biti važna kreativnost učenika. U ovo odeljenje biće upisano 20 učenika. Specijalizovano odeljenje za scenske i audio-vizuelne umetnosti već postoji u Kruševcu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 2 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend