Obrazovanje

Učenički portal „Izaberi srednju“ olakšava pretragu budućim srednjoškolcima

Foto: privatna arhiva
Kako bi olakšali pretragu srednjih škola koje su u ponudi, učenici Osnovne škole "Desanka Maksimović" iz Čokota napravili su portal "Izaberi srednju", u saradnji sa svojim profesorom Filipom Klainom čija je to bila ideja.

Kroz portal „Izaberi srednju školu“ prezentovane su sve srednje škole u Nišu, uz kratak opis i video gde je prikazano čime škole raspolažu i kako su opremljene, što može biti presudna odluka u odabiru. Takođe, prikazan je i minimalan broj poena koji je neophodan da bi se konkretna škola upisala. Roditelji će kroz posetu portala moći i da postavljaju pitanja u vezi sa školovanjem.

Nastavnik informatike iz Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Čokotu, Filip Klain izjavio je za City Smart radio kako su došli na ideju da napave taj sajt.

„Želeli smo da olakšamo roditeljima i deci pri odabiru škola i da istaknemo škole koje nisu mnogo aktuelne. Svaka škola prikazana je uz opis i nekoliko fotografija. Ukoliko se na primer radi o Medicinskoj, prikazani su svi smerovi, kao što je laboratorijski tehničar, gde su ubačene fotografije laboratorija, sa vežbi i sa njihovih praksa. Škole koje nisu aktuelne mogu da dobiju šansu da se izreklamiraju i da vide da mogu i to da upišu“, rekao je Filip Klain.

On je do sada već imao jedan svoj realizovan izum, a to je program za slepe i slabovide učenike, o čemu je City Smart radio ranije pisao.

„Kad biraju srednu školu bitno je da se opredele za prava zanimanja“, kaže Klain.

Izazov je, prema njegovim rečima, bio veliki jer je bilo dosta informacija, pa je portal i dalje u fazi izrade. Dodaje da je portal povezan sa društvenim mrežama kao što je Fejsbuk, pa je lakše doći do portala.

U realizaciji su zajedno učestvovoali direktor škole Miljan Bojanić, učenici koji rade na tom projektu i nastavnik Filip Klain čija je ovo ideja i bila.

„U planu nam je da portal proširimo na celu teritoriju Srbije, a za ovaj nišavski deo nas je podržala Školska uprava Niš. Obratićemo se i ministru prosvete da podrži ceo projekat i da nam pomogne“, istakao je Klain.

Portal je optimizovan za sve vrste uređaja i ima servise za lako pronalaženje i pretraživanje škola.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tunel
On Air!

Volim Sax

Tunel
Galija
Za 5 minuta

Burna Pijana Noc

Galija
Peter Gabriel
Za 10 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 14 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Za 17 minuta

Love Parasite

Kovacs

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend