Obrazovanje

Unija sindikata prosvetnih radnika: nasilje u školama je problem čitavog društva

Nakon nedavnog slučaja nasilja nad nastavniciom koji se dogodio u jednoj školi u Trsteniku i čiji su vinovnici bili upravo đaci, otvorila se Pandorina kutija. Dok iz nadležnog ministarstva poručuju da će učesnici ovog nemilog događaja biti kažnjeni, Unija sindikata prosvetnih radnika traži da svi zaposleni u prosveti dobiju status službenog lica i tako zaštite sebe i svoju profesiju. Kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj gorući problem i pokazali da se on tiče svih nas, okupiće se 1. decembra u podne na protestima širom Srbije.

„U zadnjih nekoliko godina, pa možda čak i decenija nasilje nad prosvetnim radnicima je sve prisutnije u školi. Vremena su se promenila, učenička prava su u prvom planu, dok se te neke obaveze koje učenici imaju se zapostavljaju. Nepoštovanje naše profesije je dovelo do ove situcije. Stvorena je negativna klima prema prosvetnim radnicima i đaci prema nama imaju maltene isti odnos kao celokupna javnost“, kaže Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša.

Ćirić ističe da je kranje vreme da se nešto učini po pitanju nasilja u školama jer je kako kaže situacija već izmakla kontroli. „Ovi zadnji događaji nasilja nad prosvetnim radnicima su uzburkali javnost i nadam se da će dovesti do promena i da ćemo uspeti da postignemo dogovor sa ministrom i Vladom i popravimo stanje, bar što se tiče bezbednosti i normalnog rada u školi“, kaže sagovornik.

On ukazuje da ovo nije usamljeni slučaj i da se svakog dana desi na desetine sličnih koji ne dospeju u etar, a razlog je strah. „Mnogo je slučajeva o kojima se ne govori iz straha. Takvi slučajevi nisu dospeli u javnost jer ih niko nije snimio u trenutku kada su se dogodili“, kaže Ćirić i dodaje da je problemu tome što kazne nisu primerene činu nasilja.

Na ovom, gorućem problemu, kaže Ćirić, moramo svi zajedno da radimo, a to ćemo postići ne samo uvođenjem adekvatnih kazni, već i edukacijom kako dece tako i roditelja. S tim u vezi Unija sindikata prosvetnih radnika pozvala je sve nastavnike, roditelje i učenike sadašnje i one koji su napustili školske klupe da se okupe na gradskim trgovima u četvrtak 1. decembra tačno u podne i pokažu da se ova tema tiče svih nas, te da zajedno moramo da radimo na pronalasku rešenja za gorući problem našeg društva.

Nastava se tog dana neće odvijati u  školama u kojima Unija ima svoje člastvo, što je na niovu zemlje više od 800. Prosvetari, ministru Ružiću daju rok od petnaest dana da reaguje, u suprotnom su, kažu, spremni na radikalizaciju protesta pa čak i odlaganje početka drugog polugodišta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jc Stewart
Za 2 minuta

Don't Say You Love Me

Jc Stewart
Flyte
Za 4 minuta

I've Got a Girl

Flyte
Alesha Dixon
Za 8 minuta

Boy Does Nothing

Alesha Dixon
Prince
Za 11 minut

Peach

Prince
Parov Stelar
Za 15 minuta

Charleston Butterfly feat. Gabriella Hanninen

Parov Stelar

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend