Obrazovanje

Unija sindikata prosvetnih radnika: pandemija pokazala u kakvom je stanju obrazovni sistem u Srbiji

Danas se obeležava Svetski dan prosvetnih radnika, tim povodom u studiju City Smart radija ugostili smo Goradanu Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnika. Gošća je govorila o položaju prosvetnih radnika u Srbiji, obrazovanju i izazovima sa kojima se suočavaju u vremenu pandemije.

“Peti oktobar jeste Svetski dan prosvetnih radnika, a Dan prosvetnih radnika u Srbiji je 8. novembra. Ovu razliku potenciram jer ne mogu da govorim o svim prosvetnim radnicima na svetu, jer iako su nam problemi sa kojima se suočavamo u pandemiji isti, rešenja tih problema nisu ista”, kaže Arsićeva.

Ona ističe da je  pandemija samo ogolila probleme na koje je Unija godinama unazad ukazivala. Jedan od problema koji se odmah pokazao je prevelik broj učenika u odeljenju. Unija je godinama unazad apelovala na Ministarstvo prosvete da smanji broj učenika u odeljenju na 24 kako bi nastavnik svakom učeniku mogao da se posveti podjednako.

“Rad sa odeljenjima u kojima je manji broj učenika je mnogo kvalitetniji, nastava je kvalitetnija. Da smo uspeli da ubedimo Ministarstvo da usliši taj naš zahtev, mi danas ne bismo imali kombinovanu nastavu, podelu odeljenja na dve grupe i nedostatak u kvalitetu nastave kod onih grupa koje nisu u neposrednoj nastavi i posledice pandemije po obrazovni sistem bi bile manje”, smatra Arsićeva.

Sagovornica ističe da je još jedan od problema sa kojim se suočavaju nastavnici i učenici tehnička opremljenost.

“Došli smo u situciju da jedna prosečna petočlana porodica mora da ima pet računara ili laptopova što nije realno ni finansijski moguće, jer imamo učenike lošijeg materijalnog stanja, učenike koji žive u ruralnim sredinama gde nema mrežne pokrivenosti, na nekim  teritorijama često nestaje struja”, ističe sagovornica i dodaje da sve to utiče na kvalitet nastave.

Prema njenim rečima Unija je godinama ukazivala na nedostatkei nudila konkretne predloge za pobošljanje kvaliteta nastave u Srbiji, ali je Ministarstvo ostalo gluvo za sugestije. Kako je kazala tek je pandemija pokazala realnu sliku.

Na pitanje novinarke šta je najbolje za učenike, sagovornica odgovara da je za učenike  najbolje bilo da nastavu slušaju uživo, ali da je njihovo zdravlje važnije od svega.

Arsićeva ističe da Ministrastvo mora da uzme u obzir i to da postoje učenici koji spadaju u rizične grupe i da bi trebalo misliti i na njihovo zdravlje pri određivanju adekvatnog modela nastave.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tears For Fears
Za 0 minuta

The Tipping Point

Tears For Fears
Parcels
Za 3 minuta

Somethinggreater

Parcels
Franz Ferdinand
Za 7 minuta

Always Ascending

Franz Ferdinand
Lussi in the Sky
Za 11 minut

Whole Lotta Love

Lussi in the Sky
Kelis
Za 14 minuta

Perfect Day

Kelis

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend