Obrazovanje

Unija sindikata prosvetnih radnika traži da u odeljenjima bude 15-oro dece

Unija sindikata prosvetnih radnika je uoči početka školske godine predstavila zahteve koji se tiču kvalitetnijeg obrazovanja u Srbiji. Prosvetni radnici od nadležnog ministrastva traže da im se uvaže sledeći zahtevi: uvođenja platnih razreda, isplata zaostalih zarada i smanjenje broja učenika u odeljenju na 15.

Prosvetni radnici smatraju da će novi modeli nastave o kojim je juče govorio Branko Ružić, ministar prosvete, uticati na kvalitet obrazovanja u Srbiji.

Gordana Arsić ispred Unije sindikata prosvetnih radnika  smatra da je važno da se đaci vrate u školske klupe, ali isto tako da u odeljenjima ne bi trebalo da bude više od po 15-oro dece.

“Koliko je bitno da učenici budu u kontaktu sa profesorima i prisustvuju predavanjima, kao i koliko je uloga učitelja, nastavnika i profesora važna, imali su prilike roditelji i javnost da se uvere prethodnih godinu dana jer su deca na onlajn nastavi nisu dobili kvalitet znanja kakav bi trebalo”, kazala je Arsić.

Sagovornica ističe da su godinama unazad predlagali da se broj dece u odeljenju smanji na 15, ali da to nije uvaženo. “Da je naš zahtev uvažen na vreme, možda pandemiju u smislu obrazovnog procesa ne bismo ni osetili”.

Arsić objašnjava da se upravo u vreme pandemije radilo sa po 15 učenika što se pokazalo kao vrlo dobro, jer nastavnik može da se posveti učenicima s jedne strane, a sa druge je manje učenika te je mogućnost za šiirenje virusa manja.

Još jedna od prednosti manjeg broja učenika odeljenju odnosi se na ruralne sredine, jer bi  kako objašnjavaju iz Unije, u tom slučaju đaci mogli da pohađaju nastavu u svojim mestima i ne bi morali da idu u veći grad.

Predrag Barjaktarević, član Sindikata inače prosvetni radnik, kaže da je najprihvatljiviji model da deca idu u školu, međutim s obzirom na okolnosti to može biti rizino.

“Mi prosvetni radnici znamo šta bismo. U 8h ujutru uzeli bismo dnevnike, držali nastavu 45 minuta jer je to mogo lakše i produktivnije kako za decu tako i za nas”, smatra Barjaktarević.

On ističe  da su drugi modeli “samo ono što se mora” i da je veliki problem što neka deca nemaju uslove da prate onlajn nastavu, a to se kako kaže odrazilo na kvalitet znanja.

Unija je najavila protest ispred Skupštine koji će se održati 31. avgusta, a vezi pomenutih, gorućih pitanja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kane Brown
Za 2 minuta

What Ifs

Kane Brown
Joan Osborne
Za 5 minuta

One of Us

Joan Osborne
Wet Wet Wet
Za 10 minuta

Sweet Little Mistery

Wet Wet Wet
Skyliners
Za 14 minuta

Since I Dont Have You

Skyliners
Travis Tritt
Za 16 minuta

Burning Love

Travis Tritt

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend