Obrazovanje

Uspešno realizovan raznovrstan program Nedelje Departmana za ruski jezik i književnost i predstavljeni novi planovi

U okviru Nedelje Departmana za ruski jezik i književnost održano je niz manifestacija, u kojima su učestvovali studenti Departmana, studenti Fakulteta umetnosti, predstavnici Doma ruske emigracije „A. I. Solženjicin“, Instituta ruskog jezika „A. S. Puškin“, kao i gosti iz Ruskog doma i Ambasade Ruske Federacije.

Prvi deo Nedelje obeležen je onlajn programom „С днём рождения, любимая книга!“, u okviru koga su povodom Dana slovenske pismenosti studenti interpretirali odlomke iz dela ruske književnosti, koja ove godine obeležavaju jubilej od godine objavljivanja.

Promocija književnih izdanja i kulturne delatnosti Doma ruske emigracije „A. I. Solženjicina“, uručenje vrednog poklona fakultetu i predavanje prof. dr Elmire Afanasjeve sa Instituta ruskog jezika „A. S. Puškin“ održano je 30. maja, u prisustvu velikog broja studenata, članova mreže nastavnika ruskog jezika i gostiju iz Ruskog doma i Ambasade Ruske Federacije. Saradnica Doma ruske emigracije „A. I. Solženjicin“, Tatjana Irinarhova, uručila je fakultetu oko 300 vrednih izdanja iz ruske književnosti, kao i metodičkih priručnika i udžbenika ruskog jezika za razne nivoe učenja. Zahvalivši se na ovom poklonu, upravnik Departmana za ruski jezik i književnost prof. dr Velimir Ilić najavio je otvaranje Centra za nastavna sredstva, u čijem će se fondu, pored ovih novih izdanja, naći još jedna donacija knjiga i udžbenika Fondacije „Ruski mir“, uz čiju podršku će se ovaj centar i osnovati. Otvaranje Centra planirano je do kraja ove godine, a osim studenata potrebne knjige moći će da pozajmljuju i nastanici ruskog jezika osnovnih i srednjih škola.

Poslednji dan Nedelje bio je u znaku ruske klasične muzike. Kompozicije Glinke, Čajkovskog, Rahmanjinova, Sviridova i drugih kompozitora interpretirali su studenti Fakulteta umetnosti, a studenti Departmana za ruski jezik i književnost kazivali su stihove ruskih pesnika, pisane za ove kompozicije, priredivši svi zajedno pravi užitak prisutnim ljubiteljima klasične muzike i ruske književnosti. Nakon koncerta uručene su nagrade pobednicima konkursa Departmana za ruski jezik i književnost, u okviru koga su učenici srednjih škola pisali eseje na temu: „Что делает русскую литературу великой?“

Zorica Milenković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 31 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 34 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 38 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 42 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 46 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend