Obrazovanje

Uspešno realizovan raznovrstan program Nedelje Departmana za ruski jezik i književnost i predstavljeni novi planovi

U okviru Nedelje Departmana za ruski jezik i književnost održano je niz manifestacija, u kojima su učestvovali studenti Departmana, studenti Fakulteta umetnosti, predstavnici Doma ruske emigracije „A. I. Solženjicin“, Instituta ruskog jezika „A. S. Puškin“, kao i gosti iz Ruskog doma i Ambasade Ruske Federacije.

Prvi deo Nedelje obeležen je onlajn programom „С днём рождения, любимая книга!“, u okviru koga su povodom Dana slovenske pismenosti studenti interpretirali odlomke iz dela ruske književnosti, koja ove godine obeležavaju jubilej od godine objavljivanja.

Promocija književnih izdanja i kulturne delatnosti Doma ruske emigracije „A. I. Solženjicina“, uručenje vrednog poklona fakultetu i predavanje prof. dr Elmire Afanasjeve sa Instituta ruskog jezika „A. S. Puškin“ održano je 30. maja, u prisustvu velikog broja studenata, članova mreže nastavnika ruskog jezika i gostiju iz Ruskog doma i Ambasade Ruske Federacije. Saradnica Doma ruske emigracije „A. I. Solženjicin“, Tatjana Irinarhova, uručila je fakultetu oko 300 vrednih izdanja iz ruske književnosti, kao i metodičkih priručnika i udžbenika ruskog jezika za razne nivoe učenja. Zahvalivši se na ovom poklonu, upravnik Departmana za ruski jezik i književnost prof. dr Velimir Ilić najavio je otvaranje Centra za nastavna sredstva, u čijem će se fondu, pored ovih novih izdanja, naći još jedna donacija knjiga i udžbenika Fondacije „Ruski mir“, uz čiju podršku će se ovaj centar i osnovati. Otvaranje Centra planirano je do kraja ove godine, a osim studenata potrebne knjige moći će da pozajmljuju i nastanici ruskog jezika osnovnih i srednjih škola.

Poslednji dan Nedelje bio je u znaku ruske klasične muzike. Kompozicije Glinke, Čajkovskog, Rahmanjinova, Sviridova i drugih kompozitora interpretirali su studenti Fakulteta umetnosti, a studenti Departmana za ruski jezik i književnost kazivali su stihove ruskih pesnika, pisane za ove kompozicije, priredivši svi zajedno pravi užitak prisutnim ljubiteljima klasične muzike i ruske književnosti. Nakon koncerta uručene su nagrade pobednicima konkursa Departmana za ruski jezik i književnost, u okviru koga su učenici srednjih škola pisali eseje na temu: „Что делает русскую литературу великой?“

Zorica Milenković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Josephine Oniyama
Za 1 minut

Desert Without a Stream

Josephine Oniyama
Barry De Vorzon
Za 4 minuta

Theme From the Warriors

Barry De Vorzon
Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlic
Za 8 minuta

Nesto Sasvim Izvesno

Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlic
Darko Rundek
Za 12 minuta

Crni Dusi

Darko Rundek
Carpenters
Za 15 minuta

This Masquerade

Carpenters

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend