Obrazovanje

Uz tri specijalizovana odeljenja za talentovane učenike, Sremac upisuje i tri odeljenja društveno-jezičkog i dva prirodno-matematičkog smera

Prva niška gimnazija "Stevan Sremac“ sledeće školske godine upisuje tri specijalizovana odeljenja za talentovane učenike i to odeljenje filološke gimnazije (24), geografsko-istorijsko (20) i odeljenje za scenske i audiovizuelne umetnosti (20). Prijavljivanje za upis u specijalizovana odeljenja počinje danas i traje do petka 8. aprila. Besplatna pripremna nastava za polaganje prijemnih ispita, kao i konsultacije sa profesorima, biće organizovane u aprilu i početkom maja.

Učenici nadareni za jezike, sa posebnim akcentom na engleski jezik mogu da se opredele za filološko odeljenje. Za upis u ovo odeljenje polaže se prijemni ispit iz engleskog jezika i srpskog jezika i književnosti.

Pripremna nastava za zainteresovane učenike iz srpskog jezika i književnosti biće organizovana  od 8. do 14. aprila, dok je pripremna nastava iz engleskog jezika planirana  u periodu od 15. do 21. aprila.

Ljubitelji istorije i geografije koji se opredele za usavršavanje u ovim oblastima polažu prijemni istorije i/ili geografije. Pripremna nastava trajaće od 15. do 21. aprila iz istorije, a od 3. do 7. maja iz geografije.

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ upisuje i dvadesetoro učenika u novo, specijalizovano odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost, koje je otvoreno ove školske godine. Ovaj smer je specifičan po tome što podstiče kretivnost kod učenika koji kroz brojne stručne predmete, ali i praktičnu nastavu, stiču nova znanja i veštine neophodne za dalje bavljenje umetnošću.

Za prijemni ispit polaže se jedan test – test opšte informisanosti sa pitanjima iz srpskog jezika i književnosti, istorije, likovne i muzičke kulture. Pripremna nastava u Gimnaziji organizovana je od 8. do 14. aprila iz srpskog jezika i književnosti, priprema iz istorije trajaće od 15. do 21. aprila, iz likovne kulture 5. i 6. maja, a 9. i 11. maja iz muzičke kulture.

Mali maturanti se za upis u specijalizovana odeljenja mogu prijaviti, od 4. do 7. aprila, preko Portala, а 7. i 8. aprila neposredno u školi. Polaganje prijemnih ispita za specijalizovana odeljenja је od 14. do 21. maja.

Uz ova specijalizovana odeljenja Prva niška gimnazija od jeseni upisuje i tri odeljenja društveno jezičkog smera (90 učenika), kao i dva odeljenja prirodno-matematičkog smera (60 učenika).

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Little Richard
Za 4 minuta

Baby

Little Richard
Hanne Boel
Za 8 minuta

I Wanna Make Love to You

Hanne Boel
Queen
Za 12 minuta

Face it Alone

Queen
Ezra Collective
Za 16 minuta

No Confusion Ft Kojey Radical

Ezra Collective
Bow Anderson
Za 19 minuta

Mama Said

Bow Anderson

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend