Društvo Obrazovanje

Zbog zloupotrebe dece u političke svrhe i partijskog zapošljavanja, prosvetni radnici u Nišu izlaze na protest

Sa ciljem da skrenu pažnju na brojne probleme i zloupotrebe u prosveti, pre svega zloupotrebu dece u političke svrhe i sve prisutnije partijsko zapošljavanje, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Niša, najavljuju protest. Protest će se održati u sredu 13. decmbra od 13č. ispred zgrade Nišavskog upravnog okruga.

Jednokratna novčana pomoć od 10.000 dinara namenjena srednjoškolcima, naterala je prosvetne radnike da podginu glas, jer ovaj potez vlasti, svega desetak dana pred izbore, vide kao zloupotrebu dece u političke svrhe.

„Postoje brojni problemi koji iritiraju sve prosvetne radnike, a verujem i čitavu javnost. Jedan od zadnjih je ovaj sa dodelom 10.000 hiljada dinara učenicima. Mislim da je to u neku ruku zloupotreba dece u političke svrhe što je krajnje bezobrazno“, smatra Vladan Ćirić, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Niša.

Ćirić naglašava da prosvetni radnici nisu protiv toga da deca dobiju novac, ali ne zarad izbora. „Mi nismo potiv toga da se deci podeli taj novac, ali ne na ovako sirov način i u ovom trenutku. Polako uvlače decu, uvlače roditelje, bacili su kosku oko koje ćemo mi da raspravljamo i sa roditeljima i sa decom. Ovaj poslednji potez je toliko nekorektan prema prosvetnim radnicima da to postaje nesnošljivo“.

Veliki je pritisak na prosvetne radnike jer su oni  zaduženi da prikupe i šalju podatke o učenicima. „Odeljenskim starešinama i školama su nametnut posao oko dodele tog novca, popunjavanjem formulara. Ljudi su bili u problemu, plašili su se da ne pogreše prilikom upivanja  broja tekućeg računa, jer ukoliko novac ode nekom drugom oni će biti krivi, neki nisu želeli da popunjavaju pa su to činili direktori. Nastala je opšta konfuzija i opšti haos“, priča Ćirić.

Ovo je, navodi sagovornik, samo još jedan od pokazatelja da je politika ušla u sve pore društva, a nije zaobišla ni prosvetu. „Politika se uvukla u sve pore ovog društva i na velika vrata je ušla i u prosvetu. Postavljaju direktore po političkoj liniji, zapošljavaju radnike po političkoj liniji, ako niste član vladajuće stranke nećete dobiti posao“, zaključuje Ćirić.

Prosvetni radnici pozivaju kolege, roditelje i decu da dođu na protest i pruže podršku, jer njime žele da skrenu pažnju javnosti na sve ono što se dešava u protesti a ne bi smelo.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tinush
Za 0 minuta

Struggle (feat Aretha Franklin)

Tinush
Kate the Cat
Za 3 minuta

I Was Made For Lovin You

Kate the Cat
Frazey Ford
Za 7 minuta

September Fields

Frazey Ford
Al Green
Za 10 minuta

The Letter

Al Green
Colbie Caillat
Za 13 minuta

Bubbly

Colbie Caillat

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend