Vesti

Počelo proleće, očekuje nas lepše vreme

Nekima omiljeno godišnje doba proleće, ove godine stiglo je u subotu 20. marta u 10 časova i 37 minuta. Prethodnog dana mogli smo videti smenu snega i sunca, a već od sledeće nedelje nas očekuju više temperature. Tokom aprila i maja one će biti natprosečno visoke za ovo doba godine.

Tek naredne nedelje, krajem meseca marta, očekuje se razvedravanje i lepše vreme. Temperature će se kretati oko 15. podeoka Celzijusove skale, a u aprilu i maju će biti još više.

Ove godine, proleće traje do 21. juna, do 5 časova i 32 minuta, to jest 92 dana, 17 sati i 54 minuta. U narednih pet godina proleće će dolaziti 20. marta, a trajaće do 20. ili 21. juna. Po meteorološkom kriterijumu, proleće je počelo 1. marta a trajaće do 31. maja. Po klimatološkom kriterijumu, proleće traje od 10. marta do 25. maja.

Proleće počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju preseče ekvator i pređe na sever. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su, pa se taj dan zove dan prolećne ravnodnevica.

A u noći između subote i nedelje, 28. marta 2021, počinje letnje računanje vremena u 2021. godini. Kazaljke će se u 2 sata ujutru pomeriti jedan sat unapred i računaće se kao 3 sata.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 41 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 38 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 34 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 30 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend