Politika

Četrdeset prva godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Foto: Vikipedija
Josip Broz Tito, predsednik Jugoslavije preminuo je na današnji dan 4. maja 1980. godine u 88 godini života. Istoričari su ovaj datum označili kao početak raspada Jugoslavije.

Josip Broz Tito rođen je 7. maja 1892. u Kumrovecu. Obavljao je razne državničke funkcije od 1943. do svoje smrti 1980. godine. Njegova unutrašnja politika  ogledala se u zalaganju za miroljubivu koegzistenciju svih naroda u jugoslovenskoj federaciji.

Od 1943. do svoje smrti 1980. godine, imao je čin maršala Jugoslavije i položaj vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ, do 1945), Jugoslovenske armije (JA, 1945—1951), Jugoslovenske narodne armije (JNA, 1951—1980).

Ostao je upamćen kao predsednik koga je slavila čitava Jugoslavija. Svakog 25. maja proslavljao se Dan mladosti, a njegov simbol bila je Štafeta mladosti koja je mesec dana kružila kroz državu kako bi na posletku bila predata Titu. Dan mladosti proslavljao se na stadionu JNA uz sletove koji su mladi izvodili.

Vest o njegovoj smrti zatekla je građane, a mnogi period u kome je bio na vlasti pamte i dalje. “Sećam se kad je umro drug Tito. Mnogo smo plakali”, kazala je jedna starija sugrađanka i dodala da je to bilo vreme sloge, a ne kao sada. “Drugačije se živelo, imali smo svega u izobilju”, priseća se ona.

“Bio sam Titov pionir, sećam se i danas crvene marame koju smo nosili, sećam se da smo pevali pesme u njegovu čast. Sećam se i kako se slavio rođendan druga Tita, a kada je dolazio u posetu to je bila svečanost. Kada je umro svi su plakali u kući. Sećam se da je moj otac tada kazao dolaze nova vremena”, ispričao nam je jedan sugrađanin.

Ostalo je zableženo da je Niš posetio čak 5 puta. Nekada je dolazio sa saradnicima, najčešće sa suprugom, ali i u društvu stranih državnika.

Dan nakon smrti maršala, Plavi voz je krenuo za njegovim telom iz Ljubljane, gde je preminuo u pravcu Beograda. Duž čitave pruge od Ljubljane do Zagreba, građani su izlazili da se oproste od Tita. Kovčeg sa njegovim telom u Zagrebu je bio postavljen  ispred glavne zgrade Zagrebačkog kolodvora. U počasnoj povorci pored porodice, bili su i istaknuti društveno-politički radnici Socijalističke Republike Hrvatske.

Štafeta mladosti koja se u trenutku Titove smrti kretala ka Beogradu, preneta je u Zagreb i položena na odar doživotnog predsednika. Plavi voz je dočekan u Beogradu uz zvuke Posmrtnog marša proletera koji je izvodio orkestar JNA. Kovčeg je postavljen ispred  zgrade Glavne železničke stanice gde su se od njega opraštali najviši državni i partijski funcioneri. Više od 150.000 građana iz cele Srbije oprostilo se od njega.

Sahranjen je 8. maja u Kući cveća na Dedinju, gde od 2013. kraj njega počiva i supruga Jovanka. Njegovoj sahrani prisustvovale su 124 zvanične delegacije zemalja širom sveta, među kojima su Kina, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Zambija i Jordan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Randy Crawford
Za 0 minuta

Purple Rain

Randy Crawford
Everything But the Girl
Za 4 minuta

Missing

Everything But the Girl
Lykke Li
Za 8 minuta

Get Some

Lykke Li
Jace Everett
Za 11 minut

Bad Things

Jace Everett
Wizthemc
Za 14 minuta

World Is Fucked

Wizthemc

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend