Politika

Država po drugi put subvencioniše kinesku fabriku koja još nije ni otvorena

Foto: Xingyu Automotiv Lighting Systems
Kineska kompanija Šinju čije otvaranje je bilo najavljeno aprila meseca ove godine uz podsticaj od 16,4 miliona evra, još uvek nije počela proizvodnju. Ipak dobila je novu pomoć od države Srbije u vidu 130 ari građevinskog zemljišta u vrednosti od 29,1 milion dinara.

Kineska kompanija koja se nalazi u industrijskoj zoni odmah pored Leoija nije zvanično otvorena, iako je to prema najavama trebalo da se dogodi aprila meseca ove godine.

U kompaniji koja nije zvanično otvorena radi nekoliko kineskih i naših stručnjaka koji testiraju proizvodnju, navode iz KLER-a, čiji se zvanični početak očekuje tek u prvom kvartalu naredne godine kada će i biti zaposleni radnici.

Iako kompanija zvanično ne radi država je subvencioniše i to po drugi put u vidu zemljišta od 130 ari. „Dodela građevinskog zemljišta bez naknade je podrška izgradnji fabrike automobilske rasvete, koja će zauzeti površinu od 29.820 kvadratnih metara“, navodi se na sajtu Republičke Komisija za kontrolu državne pomoći.

Podrška koju je kompanija dobila je nešto preko 130 ari građevinskog zemljišta više katastarskih parcela u niškoj katastarskoj opštini Bubanj, što je prema proceni Poreske uprave 29,1 miliona dinara, odnosno 247.000 evra.

Kako se dalje navodi na sajtu Komisije predviđeno je da ulaganje bude 60 miliona evra uz zapošljavanje 1.000 novozaposlenih radnika u prvih pet godina od potpisivanja ugovora.

Od planiranih 60 miliona, 32,7 miliona evra je za izgradnju objekta, 19,6 miliona za kupovinu nove opreme, a 7,5 miliona za nabavku i opremanje zemljišta.

„Ukupan planirani iznos državne pomoći je 16.647.764,29 evra i obuhvata zbir tržišne vrednosti zemljišta koje se dodeljuje bez naknade (u iznosu od 29.131.456 dinara, odnosno 247.764,29 evra) i subvencije koju Komisija ocenila kao usklađenu koju je dodelilo Ministarstvo privrede (u iznosu od 16.400.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan podnošenja zahteva za isplatu)“, navode na sajtu.

Podsetimo, vest da se kineska fabrika otvara u našem gradu prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon toga su menjani planovi regulacije na ovom potezu, pa je tako premešten i put koji je tu prolazio decenijama i spajao ulicu Dimitrija Tucovića i naselje Rasadnik. Vlasnik parcela na kojima se gradi veći deo fabrike bila je beogradska firma. Kinezi su od njih kupili zemljište, a još tada je najavljeno da će im manji deo biti ustupljen od strane Grada.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rare Earth
Za 2 minuta

Born to Wander

Rare Earth
Piloti
Za 5 minuta

Neverna Si

Piloti
S.a.R.S.
Za 8 minuta

Dane Brojim

S.a.R.S.
Cacadou Look
Za 12 minuta

Sama

Cacadou Look
Rick Astley
Za 15 minuta

Body And Soul

Rick Astley

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend