Politika

Dveri: Gradonačelnicu Sotirovski ćemo pamtiti po ličnom osećanju stida i uniženog građanskog dostojanstva što živimo u Nišu kojim ona upravlja

Članovi GO Dveri Niš osudili su poslednje javne istupe gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski na njenom fejsbuk profilu, za koje smatraju da su nedostojni javne funkcije gradonačelnika grada Niša, te traže momentalnu ostavku.

Oni postavljaju pitanje „Ko je neprijatelj partijski postavljene, neizabrane gradonačelnice?“

„U zvaničnoj fejsbuk objavi, ona iznosi: “(…) Propale Đilasove kafedžike, razočarani direktori kojima ne produžismo mandat, neostvareni radnici pojedinih preduzeća, supruge od kojih su muževi na vreme pobegli, zaposleni koji su samo u Titovo vreme poštovali instituciju u kojoj rade… Svi bi da budu lideri, bez političkog programa, vizije, stava, harizme misle da mogu da prevare narod!Ljudskim olupinama STOP!» Ovo je samo jedan fragment, u već dugoj seriji slično intoniranih iskaza, kojim se pokazuje sva priroda odnosa ove vlasti prema vlastitim građanima, a prema stvarnoj opoziciji posebno: to je priroda tiranska“, poručuju Dveri u svom saopštenju.

Oni u saoštenju navode da je gradonačelnica postavljena uprkos nepoznatim zaslugama da upravlja gradom, da je nisu izabrali građani, a da je prihvatila „tiranski model upravljanja kao svoj“.

„Proskripcija je prepoznatljiv (tiranski, diktatorski) način pravljenja spiskova političkih neistomišljenika, suparnika, sugrađana koji, zato jer se ne slažu sa njenom politikom i javno je kritikuju-bivaju pretvoreni u neprijatelje, nad kojima je svaka odmazda legitimna. Proskribovani (oni koji su stavljeni na spisak), bivaju označeni kao legitimne mete, nakon čega započinje period hajke, sve do čistke i fizičke eliminacije. U cilju neprekidne diktature, tako je, daleki prethodnik naše nesrećne gradonačelnice, Кornelije Sula, proskribovao sve one koje je nameravao da pogubi, ne libeći se da nudi nagradu potkazivačama i ubicama proskribovanih, a njihovim pomagačima kazne. Daleko je naša junakinja sentimentalnog političkog romana po kapacitetu od Sule. Ali svi elementi, makar i u ovako karikaturalnom obliku su tu, a posledice po grad i društvo u celini opasne i nesagledive“, kažu u GO Dveri Niš.

Oni dodaju da takva vlast ne veruje svojim građanima, te zbog toga u Skupštini Grada Niša, kako tvrde nema pravih predstavnika građana.

„Zato skupština izgleda ovako, puna oligarhijske, klijentelističke interesne mreže, kartela vlasti koji čuva milione i privilegije otete od poštenih građana Niša. Nelegitimna, protivzakonita i antiustavna niška skupština, koje se stide i oni koji tamo sede i oni koji su ih tamo postavili. Кao i gradonačelnicu“, ističu Dveri u svom saopštenju.

Dodaju da aktuelnoj vlasti ne smeta samo opozicija, već da su u strahu i od sopstvenih partijskih drugova koji, kako navode, o njima sve znaju.

„Zato ne dozvoljavaju ni ćutanje, koje se uvek može protumačiti kao „buntovna ćutnja“ što je specijalitet svih diktatura. Zato se traži aktivna podrška, botovanje, trolovanje, autobusi, aplauzi, aklamacije, kombinacije. Znate već. Znamo svi.  Oni koji ćute-postaju izdajnici i neprijatelji režima. I oni su na spisku. Svi su na spisku, i aktuelni, ali i potencijalni protivnici režima.Čak i trenutni politički saveznici-mogu doći na spisak. Ovo je, dakle, jedan izopačeni politički poredak. Najveća beda tiranije je–što nema povratka sa tog puta. Najveća nesreća tirana je-što to znaju. Zato su opasni“, poručuje se u saopštenju GO Dveri Niš.

Vređanjem opozicionih lidera na privatnoj osnovi, Sotirovski vređa sve niške samohrane majke,sve ugostitelje, sve one koji se trude da prežive poštenim radom, sve poštene koji jedva sastavljaju kraj sa krajem u ovom zlatnom, najnesrećnijem dobu Sotirovskih, navode iz Dveri.

Oni su se osvrnuli i na to da je gradonačelnica, prema njihovim rečima „skrivala“ 20 dana štetu načinjenu vožnjom službenog automobila.

„To što Dragana Sotirovski ne ume da vozi škodu – nije najstrašnije, bar dok neko ne nastrada, poput nesretne Stanike Gligorijević, na doljevačkoj naplatnoj rampi. Naš najveći problem nije slupana škoda, iako je javno vlasništvo. Naš problem je što Sotirovski ne ume da upravlja gradom, naš problem je javni interes koji je slupala ova neuka žena za veoma kratko vreme. Niko se boljem od nje nije ni nadao, da se razumemo. Ali, ako je i od dotične, mnogo je. Po čemu ćemo pamtiti ovog laureata top liste beščašća? Po mnogo toga lošeg, a najviše po ličnom osećanju stida i uniženog građanskog dostojanstva što živimo u Nišu kojim ona upravlja”, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Dveri u Nišu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 11 minut

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 8 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 4 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
On Air!

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
Za 1 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend