Politika

Dveri upozoravaju da bi se slučaj Vinče mogao ponoviti na Bubnju

Foto: Dveri Niš
Gradski odbor Dveri upozorava na požare koji se sve učestalije javljaju na smetilištima širom Srbije i istuču da bi se Vinča mogla ponoviti i to u našem gradu i to na Bubnju.

Dveri ističu da se požari na deponijama javljaju usled nepravilnog odlaganja otpada, odnosno usled nepoštovanja osnovih mera kojim se sprečava bilo kakva pojava požara na smetlištima.

Te mere podrazumevaju dnevno sabijanje komunalnog otpada i njegovo prekrivanje zemljom, čuvare koji će odmah uočiti i prijaviti pojavu požara, kao i posedovanje plana i opreme za brzo gašenje, navode.

Međutim, do požara je ipak došlo jer “komunalim otpadom ne upravljauu stručnjaci, već partijski poslišnici”, smatra opozicija.

Dveri su izrazile zabrinutost da bi se slučaj Vinče mogao ponoviti i u Nišu i to na deponiji na Bubnju.

Krajem 2013. godine republička Inspekcija za zaštitu životne sredine je privremeno je zabranila odlaganje komunalnog otpada na deponiji Bubalj tj. na jedinom operativnom delu označeno kao polje S4.

Istovremeno je sa nadležnim ministarstvom dogovoreno da se na polju S4 nastavi sa odlaganjem komunalnog otpada, ali uz uslov da se izradi i odradi projekat sanacije (i zatvaranja) ovog polja”, sa čim je započeto 2015. ali radovi nisu nikada zavšen, upozoravaju Dveri.

Opozicija tvrdi da poseduje informacije o tome da je ova deponija popunjena i kao takva nebezdedna.

Dveri ističu da je marta 2014. godine JKP “Mediana” započela sa napaltom Naknade  za deponovanje (1,07 din/m2), a novac prikupljen u te shvrhe trebalo je bude uložen u izgradnju pomenutog polja. Međutim to se nije desilo.

Zato iz Dveri upozoravaju da je po sredi “pljačka građana”, jer je novac sakupljen tokom 7 godina koji iznosi oko 600 miliona dinara, više nego dovoljan da se sanacija izvrši.

Čelnici Grada su do sada objavili da je od tog novca potrošeno oko 100 miliona dinara, a za 500 miliona razlike se ne zna ništa, ali sumnjamo da JKP Mediana koristi novac od Naknade za pokrivanje dela tekućeg poslovanja, navodi se u saopštenju Dveri.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 20 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 9 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend