Politika

Dveri upozoravaju da izmene urbanističkog plana Niša štite interese investitora na štetu građana

Foto: Pixabay
Iz niškog odbrora Dveri upozoravaju da će trećom izmenom Generalnog urbanističkog plana biti dozvoljena izgradnja stambenih objekata od po 15 spratova, viših od 50 metara i da se time štite interesi investitora, a ne građana. Dveri navode da je izgradnja ovakvih objekata problematična zbog stare i loše vodovodne i kanalizacione mreže tvrdeći da je dokument rađen bez procene uticaja na životnu sredinu.

Tamara Milenković Kerković, predsednica Gradske organizacije Dveri ističe da će soliteri biti izgrađeni na čak 41 lokaciji u gradu, na oko 100 hektara. Te da je najveći broj blokovskih naselja planiran na teritoriji Gradske opštine Palilula.

Ona je izrazila zabrinutost jer kako je navela u saopštenju, Treće izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša ne obuhvataju nijedan park, kulturni objekat, dečije igralište ili sportski teren.

“Proletos najavljeni tajanstveni investitor, koga je mistično uvela u javni prostor gradonačelnica Sotirovski, očito je izlobirao i ovu izmenu glavnog plana u kome će se u narednim godinama graditi u Nišu”, ističe Milenković Kerković u saopštenju.

Kako je dalje navela sporno je i to što su izmene i dopune rađene bez procene uticaja na životnu sredinu jer je Sekretarijat za planiranje i izgradnju odlučio da takva procena nije potrebna.

“Jedna od najskandaloznijih je i odluka koja je prethodila ovom važnom dokumentu, a to je da je rađen bez procene uticaja na životnu sredinu, što je zakonska obaveza, a i da nije, to bi u najzagađenijem gradu na Balkanu svaki službenik koji želi dobro svojim građanima uradio”, upozorava predsednica Gradskog odbora Dveri.

Niške Dveri  saopštavaju da su uputili pisanu primedbu. Građanima poručuju da će 1. septembra Dveri biti prosutne na javnoj sednicu Skupštine Grada, na kojoj će Komisija razmatrati primedbe na račun  izmena i dopuna urbanističkog plana i pozivaju da im se pridruže, jer se ova tema tiče budućnosti svih građana Niša.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 25 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 28 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 32 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 36 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 40 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend