Politika

Milenković Kerković: Niški aerodrom poklonjen jer je bio uspešan

Da obnove mosta i Trga nisu završene ni posle 730, odnosno 450 dana i da za nedelju dana ulaze u treću godišnjicu, kao i da građani ne zaboravljaju da je prošlo tri godine od poklanjanja niškog aerodroma kazala je predsednica GO Dveri u Nišu Tamara Milenković Kerković. Ispred prostorija Srpske napredne stranke podsetila je građane i građanke Niša zašto je važno boriti se za niški aerodrom, ali i protiv svega lošeg što je ova vlast donela.

“Danas 22. juna navršava se tačno tri godine od kako je gradska Skupština, odnosno njeni odbornici dali svojinu grada Niša, tadašnji najuspešniji mali aerodrom, “Konstantin Veliki”. Poklonili ga bez ikakve naknade Republici Srbiji. Inače, to je bio aerodrom koji je u to vreme 2014. godine kada je bio klinički mrtav doživeo gotovo 320 pocenata rasta i broja putnika zahvaljujući niskotarifnim letovima”, podsetila je Tamara Milenković Kerković.

Građani Niša se, kaže, sećaju protesta i svih onih spinova koji su pratili  predaju aerodroma.

“Svaki Nišlija i svako u Srbiji zna da je niški aerodrom poklonjen jer je bio uspešan, jer je to bila obaveza na osnovu koncesijonog ugovora, na osnovu zaštitnih klauzula korporacije „Vansi erports“ da ne bi bio smetnja razvoju beogradskog aerodroma pod koncesijom “Vansija”, kazala je.

I posle tri godine građani pamte sve što im je tada plasirano kao istina.

“Sve laži tadašnje ministarke Zorane Mihajlović i tadašnjeg gradskog veća koje je najpre donelo odluku o predaji aerodroma i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, danas Nišlije pamte, kao što pamtimo i imena svih odbornika koji su glasali za predaju”, rekla je.

Priče koje su tada servirane javnosti, kaže Kerković, kretale su se od toga da je aerodrom prerastao lokalne okvire i da zbog toga mora da ide Republici i da nije tačno da u ugovoru sa “Vansijem” postoje zaštitne klauzule o zaštiti konkurencije, da će se sadržaj tog ugovora objaviti, što do danas nije viđeno.

“Još jedna od laži je bila da će se Nišu otpisati dug prema Ministarstvu odbrane koji je astronomski, a koji se odnosi na zemljište na kome se aerodrom nalazi i da će se investirati milioni evra u proširenja zgrade, kao i izgradnju nove piste i kontrolnog tornja.”

Navodi da je danas situacija sa aerodromom lošija nego prethodnih godina i da se ne može naći finansijski izveštaj nakon 2019. godine koji bi, prema svemu sudeći, ukazao na pad poslovanja.

Nisu se proslavili ni novi predstavnici vlasti, pa tako i nova gradonačelnica Niša i novi ministar građevine, Tomislav Momirović nastavljaju starim putem.

“Danas se nastavlja priča i sa spalionicom koju će Republika pokloniti Nišu a sve to bez cene koja se zna, finansirana od preskupih kineskih kredita”, upozorila je.

Ova vlast je, zaključila je Tamara Milenković Kerković, nesposobna i udvorička, te samo oštećuje interes Grada, a u prilog tome govore poslednja postavljenja direktora najvažnijih preduzeća, kao i mnoge druge slične odluke.

Predsednica GO Dveri poziva sugrađane da potpišu peticiju koju je raspisala Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 1 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 57 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 54 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 50 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend