Politika

Ministarka Čomić: Dijalogom do bolje vladavine prava u Srbiji

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić sastala se danas sa predstavnicima relevantnih organa i instutucija u čijem su delokrugu poslovi ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava na lokalnom nivou. Cilj sastanka je unapređenje dijaloga i bolje uključivanje svih građana u proces odlučivanja.

Prema rečima ministarke Čomić sastanak se održava po drugi put kako bi se na njemu rezimirali rezultati i sagledalo šta je urađeno u korist ljudskih prava od prošlog sastanka održanom ove godine.

„Rezultati pokazuju da postoji mnogo potencijala za punu primenu zakona na lokalnom niovu, ali postoji mnogo prepreka. Češće je to nedostatak znanja, informacija, nego ljudi i novca“, kaže Gordana  Čomić.

Čomić ističe da je važno se ti zakoni primenjuju najpre a nivou lokala, ali isto tako da građani mogu znaju da mogu ih ostvare, a ne da budu izgnani iz društva zbog drugačije boje kože,boje kože, opredeljenja ili diblo kakve druge karakteristike.

Ona ističe da je važno da se na tome radi,  a to se kako kaže može postići samo putem dijaloga, koji kako kaže u ovom momentu u Srbiji ne postoji.

Osman Balić, predsednik Jurom centra Niš, smatra da diskriminacija Roma postoji u društvu, ali i na lokalu, a to dokazuje kako kaže budžetska stavka od 0,033 odsto koja se izdvaja za politiku prem Romima.

„Ta društvena logoreja kada su u pitanju Romi koji s jedne strane zaštićene, a sa druge ignorisani. U Nišu Romi čine  2,4 odsto građana, a Grad iz budžeta za njih izdvaja 0,033 odsto i to ukazuje na ignorisanje i finansijku i političku nemoć onih koji tu politiku zagovaraju“, kaže Balić.

Zbog toga je važno da se stvari menjaju, a promene moraju da počnu od lokala, a da bi se to ostvarilo potrebno je da svi zajedno kao zajednica naučimo da slušamo, razumemo i prihvatimo druge.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 15 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 12 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 9 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend