Politika

Narodna stranka narednu, izbornu godinu vidi kao godinu raspleta

Foto: D.J.
Pitanje Kosova i Metohije, jedno je od najvažnih tema koje se tiču čitave nacije, te stoga o ovom važnom pitanju i treba da odlučuje narod, zaključak je tribine Narodne stranke održane u prostorijama City Smart cluba na kojoj su govorili predsednik stranke Vuk Jeremić, narodni poslanik i potpredsednik patrije Miroslav Aleksić, kao i potpredsednik i predsednik Gradskog odbora Đorđe Stanković . Oni su kako kažu, Narodnoj skupštini predali inicijativu za raspisivanje obavezujućeg referenduma na kome bi se odlučivalo o ovom važnom pitanju, te će njihove aktivnosti u naredna tri meseca biti posvećene sakupljanju potpisa. Veruju da je došlo vreme za promene i da je referendum samo početak, te da će naredna, izborna godina biti ključna, što će kako kažu prepoznati i sami građani.

„Imamo jako malo vremena. Možda nekoliko narednih meseci svega, da zaustavimo, sprečimo i poništimo ono na šta se  u poslednjih mesec dana obavezao Aleksandar Vučić. On se obavezao na priznanje Kosova odnosno na to da Srbija konačno prihvati da tretira Kosovo kao ravno sebi, u međunarodnom prostoru i uopšte, da Srbija više prestane da pruža bilo kakvu vrstu otpora članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama uključujući i Ujedninjene nacije“, kazao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Foto: D.J.

On je dodao da neće biti povratka ukoliko dođe do toga, ali da postoji nada. „Ova stvar može da se spreči. Jedini način da se spreči, po mom dubokom uverenju je da se narod o tome izjasni na referendumu, jer narod je u ogromnoj većini koliko god bio opterećen, koliko god bežao od politike, koliko god bio aktivno sluđivan, ciljano, propagandno, kada mu se postavi jednostavno pitanje da li je za ili protiv toga da Kosovo bude nezavisna država, mislim da je ogromna većina naroda za to da ne treba prihvatiti“, objašnjava Jeremić.

Govornik smatra da je referendum jedini način izbora kojim, kako kaže, vladajući režim ne može da pokrade ili njime manipuliše. „Jedini izbori koje ne mogu da ukradu i izmanipulišu su ovi. Jednostavni izbori, referendum, izjašnjavanje građana“, navodi Jeremić i dodaje da je njegova stranka Narodnoj skupštini  predala inicijativu za raspisivanje obavezujućeg referenduma i da u narednom periodu predstoji sakupljanje potpisa, a kako kaže potrebno je sto hiljada. „Sve druge izbore, nažalost i dalje, ukoliko upregne sve resurse, uz propagandu, televiziju, ucenjivanje, uzbunjivanje i dalje mogu uz neregularnosti i krađu da odnesu prevagu. Zato je referendum važan“, kaže Jeremić.

Foto: D.J.

Panelisti smatraju da je ovo pitanje opstanka naroda, društva i države i da je s toga važno da se napravi takva klima u kojoj će naredne, izborne godine, moći da odlučuju o svojoj budućnosti, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Narodni poslanik, potpredsednik i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu, Đorđe Stanković mišljenja je da se na izborna volja sa nacionalnog nivoa donekle preslikava na lokalni nivo, što je kako kaže trenutna vlast činila svih ovih godina, što je sve dublji problem, zbog  čega je važno načiniti razliku između parlamentarnih i lokalnih ideja.

„Mi imamo pre svega jaku volju da na sledećim izborima napravimo sinergiju svih opozicionih snaga i da na neki način budemo većina, a to bi u suštini značilo pad SNS-a u Nišu“, kaže Stanković i dodaje da će u budućnosti zalagati za drugačiji izborni sistem. „Siguran sam da u Narodna stranka u Nišu može biti taj most koji će dovesti do promena u Nišu, ali isto tako da će biti ta koja će dovesti do promena i na nacionalnom nivou“, kazao je Stanković’. Govornici su podsetili da su upravo iz Niša krenule mnoge promene, te da smatraju da je najveći grad na jugu zreo za promene.

Foto: D.J.

Narodni poslanik i potpredsednik partije Miroslav Aleksić smatra da u Srbiji zri vreme za promene. „Što se tiče izbora mi u ovom trenutku znamo da će biti lokalnih i pokrajinskih. Verujemo da moramo da izazovemo i parlamentarne, a voleo bih i predsedničke. Za mene bi bio jako veliki poraz da Vučić nastavi da vlada i posle izbora prošle godine, jer posle Tita pa do danas niko nije vladao duže od dvanaest godina“, kaže Aleksić.

Aleksić smatra da i sami građani uviđaju da je na pomolu novo vreme, vreme promena. „Mislim da u Srbiji polako zri ambijent za promene. Mislim da je svima jasno pa i onima koji su glasali za ovu vlast svih ovih godina da su obmanjivani,  da sve teže i teže žive, i sve teže oni uspevaju da prikriju te sve svoje manipulacije i laži i prombemi koje imaju u partiji jer imate situciju da žele da naparve novi pokret i ugase SNS. Neki loši ljudi su nešto loše radili u poslednjih deset godina, a sada će car da obuče novo odelo pa će u njemu da izgleda lepše, pametnije, spobosobije“, navodi Aleksić.

Dodaje da je čvrsto uvren da će građani Srbije već na narednim izborima pokazati da Srbija može mnogo bolje. „Ja verujem ipak da će građani Srbije kao mnogo puta dosad u istoriji pokazati tu svoju svest i njih poslati u istoriju, a da će neki novi ljudi, neke nove generacije, kao ova vaša niška i širom Srbije dobiti šansu da pokažu da može mnogo bolje“, zaključuje Aleksić.

Foto: D.J.

Kada je o lokalu reč, Stanković smatra da je Niš mnogo puta kroz istoriju pokazao da je nosilac promena. Decentralizacija, ideja o četvrtoj industrijskoj revoluciji ili takozvanoj „Niš 4.0“ koja se odnosi na razvoj IT industriji koja bi pomogla razvoju grada, povezivanje sa administracijom i saradnja sa Univerzitetom gde bi se radulo na školovanju  najboljih kadrova, te razvoj turističkih potencijala grada, sa posebnim akcentom na sajamski i medicinski turizam, su ono za šta će se Narodna stranka zalagati kada je u pitanju grad na Nišavi.

Celu tribinu možete pogledati na Fejsbuk stranici City Smart-a.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Busker
Za 1 minut

Dance Our Own Party

Busker
Vaccines
Za 4 minuta

Thunder Fever

Vaccines
Sophie Ellis Bextor
Za 8 minuta

Crying at the Discotheque

Sophie Ellis Bextor
Rox
Za 11 minut

I Don't Believe

Rox
Gipsy Kings
Za 14 minuta

Trista Pena

Gipsy Kings

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend