Politika

Niška opozicija ne pristaje na kukavičje jaje, nema izlaska na nove izbore, zahteva se priznanje pobede

Prof. dr Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana koja je na nedeljnim izborima ostvarila najbolji rezultat među opozicionim listama, ponovio je danas da je opozicija u nedelju pobedila na lokalnim izborima u Nišu i da je to jasno čitavoj Srbiji. Đorđe Stanković, prvi na listi opozicione "Biramo Niš" koalicije, je obavestio javnost da je pravni tim opozicije ustanovio grubu zloupotrebu izbornog procesa i da je nesumnjivo u toku pokušaj krađe izborne volje Nišlija.

Na današnjoj konferenciji za medije, javnosti su se obratili svi članovi opozicije sa četiri liste koje su izborile mandate voljom građana na nedeljnim lokalnim izborima u Nišu.

Prvi se obratio Dr Dragan Milić koji je podsetio da su četiri opozicione liste nedvosmisleno osvojile više glasova u nedelju od koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke i da na taj broj  od 3.332 glasova više treba dodati i glasove stranaka koje su opozicione a nisu prešle cenzus što razliku povećava na gotovo 6000 u korist opozicije. Upravo to je bio i podatak koji je u 5 ujutru na 100% obrađenom uzorku u ponedeljak imala Gradska izborna komisija i na osnovu kog je SNS imala 29 mandata a kontroverzna i po mnogo čemu sporna Ruska stranka 1 mandat. Taj isti podatak, podsećamo su objavili i CeSID i Ipsos oko 9 sati.  Kako se i na koji način desilo da je SNS-u dodat još jedan mandat, odakle se pojavilo 9 džakova sa navodno neobrađenim biračkim materijalom i kako se pobeda opozicije prema podatku u 5 pretvorila u poraz – time se trenutno bave pravni timovi opozicije. Uprkos brojnim opstrukcijama od strane GIK-a i bukvalno borbi da se dođe do uvida u izborne materijale, već je otkriveno dovoljno manipulisanja izbornom voljom Nišlija i preduzimaju se pravni koraci. Dr Milić se osvrnuo na pozive da se krene u druge vidove odbrane izborne volje Nišlija i objasnio zašto on nije za to:

„Molimo sve naše birače da nam veruju. Nećemo podleći pritiscima i podmetačinama da izađemo da demonstriramo, da pošalju neke svoje ljude u kapuljačama, da bacaju kamenice, da se raskrvave niške glave. Taj film u Nišu nećete gledati. Borićemo se pravnim sredstvima da dokažemo da je 3.332 glasa više – pobeda, a ne poraz“ – istakao je Milić.

On je, takođe potvrdio da opozicija u Nišu neće pristati na kako je istakao kukavičje jaje u vidu nekih ponovljenih  oktroisanih izbora i pozvao je vlast da prizna da SNS u Noišu nema više većinu:

„Da se igramo klikera sa vama nećemo. Budite ozbiljni, nemojte na Nišu da polomite zube i da zbog Niša izgubite vlast u celoj Srbiji. To bi bilo potpuno neodgovorno. Pokažite odgovornost, pokažite da ste vitezovi i priznajte ono što cela Srbija zna, a to je da ste izgubili Niš“- metaforično se obratio režimu Milić.

Posle Milića, obratio se Đorđe Stanković ispred „Biramo Niš“ i javnost upoznao sa nekim od brojnih nepravilnosti i zloupotreba pre, u toku i nakon izbornog procesa.

„U moru nepravilnosti posebno se izdvajaju primeri na biračkim mestima gde se u zapisniku konstatuje broj izašlih birača koji se razlikuje od broja evidentiranih birača u biračkom spisku. Na nekim biračkim mestima broj birača evidentiranih u biračkom spisku je veći od broja glasačkih listića u izbornoj kutiji“ – rekao je Stanković i dodao da su uočene velike zloupotrebe kada je reč o biračima koji su glasali van biračkog mesta.

On se osvrnuo i na mandat Ruske stranke i  podsetio je da je koalicija „Biramo Niš“  maja meseca podnela krivične prijave zbog načina na koji je ta stranka i proglašena za učešće na izborima. Stanković kaže da je izuzetno čudno da ta lista na broju 5 za gradske izbore gotovo na svim biračkim mestima ima identičan broj glasova – 13. Takođe je, smatra, čudna disproporcija u glasovima na za njih na nivou opština i na nivou grada. Ono što je međutim, najzanimljivije jeste kako se situacija u vezi njih menjala u toku izborne noći.

Kako je Stanković objasnio, u 2 sata nakon ponoći situacija je bila da je SNS na 75% obrađenog materijala imala 30 mandata i Ruska stranka 1.  U 2: 32 Ruska stranka je pala ispod cenzusa za dobijanje mandata, u 2:45 kada je obrađen još veći uzorak to tako ostaje. U 3.34   SNS ostaje bez jednog mandata i silazi na 29 mandata a Ruska stranka ga dobija. Takva situacija ostaje nepromenjena do 5 ujutru kada je preko 97% podataka obrađeno i bilo je jasno da se to ne može promeniti. Iz tog razloga je GIK prekinuo zasedanje u 5 ujutru.

„Sve što se dešavalo kasnije a otvarani su džakovi bez prisustva članova biračkih odbora, dakle sve što se dešavalo kasnije je promena volje glasača jer je promenjena statistika, jer aplikacija u koju su unošeni podaci nije funkcionisala kako treba,  Iz svegha iznetog, mi konstatujemo da su rezultati u 5 ujutru bili relevantni rezultati jer oni su nedvosmisleno pokazali volju građana. “ – naglasio je Stanković i dodao da je jasno da je opozicija izbore dobila i da Niš ima novu lokalnu vlast.

U Gradskoj izbornoj komisiji i dalje traje uvid u izborni materijal a večeras ističe rok za podnošenje prigovora.

 

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bebi Dol
Za 0 minuta

Mustafa

Bebi Dol
Niia
Za 4 minuta

Day & Night

Niia
Urban Species
Za 8 minuta

Blanket

Urban Species
Curtis Harding
Za 12 minuta

I Won't Let You Down

Curtis Harding
Pixies
Za 16 minuta

Theres a Moon on

Pixies

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend