Politika

Niška opozicija pita Grad da li planira da obori Ginisov rekord kao vlast nesposobna da završi trg i most?

Četiri opozicione stranke u Nišu: Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Demokratska stranka i Stranka slobode i pravde održali su pres konferenciju povodom produžetka radova na Trgu kralja Milana i Tvrđavskom mostu, čiji se kraj još uvek ne nazire. Oni su podsetili građane da se trg i most rekostrušu dve godine i da je rok nebrojeno puta do sada produžavan, a da je novac u te namene dat iz budžeta Grada, tj. novca svih Nišlija.

“Mi smo danas ovde, kako bismo poslali odredjena pitanja ali i poruku da most mora da se završi, da je ugrožena turistička sezona i da je očigledno grad bespomoćan pred izvođačem koji je nametnut iz Beograda, tako nešto nije dostojno Niša i Nišlija”, poručila je opozicija. Ističu da je pomenuti problem “samo slika i prilika jednog opšteg stanja u gradu, u svim nivoima, od institucionalnog, do operativnog.”

Jelena Milošević, predsednice Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Niš osvrula se na, kako je kazala, “razvojni put osmog svetskog čuda – niškog trga i mosta, među građanima poznatog kao Skadar na Nišavi”. Ona je u svom obraćanju istakla da “most liči na ratnu zonu, dok trg liči na logor, tako ograđen kavezima raskopan i razvaljen.”

Dodaje da popločavanje na trgu traje čitavih 730 dana i da opravdanja koja se tiču boja kocki nema smila. Ona je navela brojna opravdanja čelnika Grada, koji su menjali izjave, pronalazili opravdanja  i produžavali rokove u nedogled. Miloševićeva se zatim osvrnula na neslavne ugovore firme Bauvezen, poznate po tome što je dobila tendere za izgradnju trgova u drugim gradovima poput Leskovca i Lazarevca, ali ih nigde nije završila u roku.

Opozicija se dotakla i radova na mostu ukazujući na to da je opravdanje Sotirovske u više navrata bilo i pozivanje na pandemiju i borbu za svaki život, jer je izvođač radova, firma Termomont, poznata i po izgradnji kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, te nisu imali dovoljan broj radnika.

Prof. dr Tamara Milenković Kerković, predsednica Gradske organizacije Dveri osvrnula se na istorijat zgrade u kojoj je danas smešten kabinet gradonačelnice, podsećajući građane da je ta zgrada izgrađena za samo godinu dana i postavljajući pred njih pitanje šta misle koliko bi sadašnjoj vlasti bilo potrebno da je izgradi.

Pored pitanja za razmišljanje, upućenog građanima, uputila je i brojna pitanja na adresu gradonačelnice, a jedno od najupečatljivih glasilo je: “Da li je Vaš plan da se kandidujete za Riplijevu rubriku “Verovali ili ne“, planirate li da oborite sve “Ginisove“ rekorde nesposobne vlasti ili planirate da podnesete ostavku na mesto na koje ste postavljeni?”

Opozicija je nakon pres konferencije pitanja dostavila i kabinetu gradonačelnice. Najavili su novo okupljanje za 29. jun na dan kada su radovi i započeti.

Podsetimo, radovi na centralnom gradskom trgu počeli su krajem juna 2019. godine. Kada se marta 2020. godine započelo sa rekonstrukcijom mosta rečeno je da će radovi biti gotovi za tri do četiri meseca. Kraj radova još uvek se ne nazire, a Urbana gerila je zbog toga upisala Tvrđavski most u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji Najduže trajanje rekonstrukcije mosta do 50 metara.

Sotirovski je ranije više puta najavljivala završetak radova. Firma “Bauvezen” imala je rok do kraja 2020. godine da radove i završi. Međutim, taj rok im je produžen do 1. maja ove godine. Tada je Sotirovski rekla da je firma gradila kovid bolnice i da im treba dati šansu. Pre nekoliko nedelja, Sotirovski je iznenada rekla da će ugovor sa tom firmom biti raskinut, ali se to nije desilo.  Rok je zatim produžen do 31. maja i ponovo probijen, a prema najnovijim obećanjima radovi bi trebalo da se okončaju jula.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 35 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 32 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 28 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 24 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend