Politika

Nišlije se izjasnile protiv promene Ustava

Foto: Unsplash
Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije u Nišu se 53 odsto građana izjasnilo protiv izmena Ustava, dok je 46 odsto građana glasalo u korist promene. Na Referundum je izašlo 26 odsto Nišlija.

Prema podacima gradske izborne komisije, a na osnovu glasova obrađenih na 99,43 odsto birališta, na referendumu u Nišu izašlo je 26,02 odsto glasača, odnosno 60.161 Nišlija.  Od toga “da” su zaokružila 27.663 glasača ili 45,98 odsto, dok je protiv promena Ustava Republike Srbije glasalo ukupno 32.055 građana tj. 53,28 odsto.

Preliminarni rezultati pokazuju da su 433 glasačka listića bila nevažeća, što je 0,72 odsto. Glasalo se na ukupno 176 mesta, dok su pravo glasa imale 231.192 osobe.

Na referendumu su zabeležene i nepravilnosti koje je pratilo zatvaranje dva biračka mesta u Prokuplju i Koceljevi u kojima su nedostajali izvori iz biračkih spiskova, a o slučaju je obaveštena policija. Referendum nije mogao da prođe ni bez incidenata, a jedan se dogodio u Beogradu, kada je Srđan Nogo bivši funkcioner pokreta Dveri, razbio glasačku kutiju.

Kako kažu iz GIK-a u Nišu nije bilo nepravilnosti.

Podsetimo,  preliminarne rezultate referenduma, sat vremena pre Republičke izborne komisije, saopštio je lično predsednik Srbije, Aleksandar Vučić iz prostorija Srpske napredne stranke. On je kazao da je 60,48 odsto glasača u Srbiji glasalo za ustavne promene, dok je 39,52 odsto građana glasalo protiv.

Nakon što je predsednik iz sedišta stranke na čijem je čelu saopštio rezultate i čestitao građanima aktivisti i članovi pokreta “1 od 5 miliona” uputili su se u ispred Republičke izborne komisije da izraze svoje nezadovoljstvo.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Republičke izborne komisije ,koje su saopštili sinoć u 23h, u korist ustavne promene izjasnilo se 61,84 odsto građana, dok je “ne” zaokružilo 37,10 odsto.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 43 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 40 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 37 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 32 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend