Politika

Obradović: Rešiti stambeno pitanje izbegličkih porodica u Pasi Poljani

Boško Obradović, predsednik srpskog pokreta Dveri, obišao je u niškom naselju Pasi Poljana porodice koje su proterane iz Kninske krajine i koje se tu smeštene nakon više promenjenih smeštaja po Srbiji. Stambeno pitanje ovih porodica je, kako saopštava, ugroženo, pa iz GO Dveri pozivaju nadležne da reaguju.

Kako navode u svom saopštenju iz GO Dveri, porodice se posle 13 godina nalaze u opasnosti jer im preti iseljenje.

“Kada se krajem 2008. godine određeni deo izbegličkih porodica iz Republike Srpske Krajine posle 13 godina potucanja po privremenim izbegličkim centrima i smeštajima konačno uselio u stanove solidarnosti – učinilo se da je došao kraj njihovom lutanju i stradanju.  Naime, te godine je, uz pomoć UN i Vlade Italije, završen projekat izgradnje zgrada za izbeglice u Nišu, Kragujevcu, Pančevu, Čačku i Kraljevu”, navode u saopštenju iz Dveri.

Preko 60 izbegličkih porodica se, upozoravaju, nalazi u opasnosti plenidbe imovine i izbacivanja iz stanova od strane sudskih izvršitelja.

“Iako im je na početku rečeno da je dobijanjem ovih stanova solidarnosti trajno rešeno njihovo stambeno pitanje, ispostavilo se da to ipak nije tako i da moraju da plaćaju zakup. Zakup nije bio po beneficiranim cenama već po tržišnim, što veliki deo socijalno ugroženih izbegličkih porodica nije mogao da plaća, iz čega je nastao nagomilani dug koji je sad predmet sudskog potraživanja i izvršenja. Takođe, pomenutim ugovorom nije data mogućnost otkupa stanova posle nekog vremenskog perioda”, saopštio je predsednik ovog pokreta Boško Obradović.

Obradović je državnim organima uputio apel da se ovaj slučaj hitno reši u korist izbegličkih porodica.

“Molim predstavnike lokalne vlasti grada Niša i republičkih vlasti da zanemare što ova inicijativa dolazi iz opozicije i da je ne stopiraju zbog toga, već da hitno reše ovaj problem, i – ako im je to bitno – sve zasluge pripišu sebi. Naš cilj je samo da se ovo pitanje konačno reši u najboljem interesu već previše unesrećenih izbegličkih porodica“.

Pismo je u ime GO Dveri upućeno gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski sa molbom da sa nadležnim niškim i republičkim institucijama pomogne da se njihovi problemi reše.

To je, kako pišu, moguće učiniti na više načina: ili tako što bi ovi stanovi bili dodeljeni u trajno vlasništvo onim porodicama koje nemaju drugu imovinu, ili tako što bi visina zakupa zavisila od socijalne porodične karte odnosno stepena socijalne ugroženosti, ili tako što bi bilo dato pravo otkupa stana po povlašćenoj ceni.

“Ovo pitanje je iznad vlasti i opozicije i traži hitnu reakciju nadležnih državnih organa i lokalne niške vlasti u cilju socijalne zaštite i solidarnosti sa onima iz našega naroda koji su postradali i koji još uvek traže svoj porodični mir”, zaključio je Obradović.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 40 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 37 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 33 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 29 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend