Politika

Od Niša do Merdara za 45 minuta, ali tek za dve i po godine

Foto: Aleksandar Vučić zvanična Fejsbuk stranica
Počeli su radovi na izgradnji auto-puta E80 Niš–Merdare, na prvoj deonici od Niša do Pločnika. Put dužine 76,3 kilometara trebalo bi da bude završen za dve i po godine.

Početku radova prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom istakao da će ovaj auto-put biti od velikog značaja za razvoj Toplice i dela Nišavskog okruga, ali i za uspostavljanje bolje veze sa Srbima na Kosovu i Metohiji i bližih odnosa sa Albancima.

Predsednik je objasnio da će se za par godina od Niša do Merdara, a od Niša do Prokuplja za dve i po godine stizati za 45, odnosno 15 ili 16 minuta lagane vožnje najmodernijim autoputem.

Govoreći o prednostima projekta predsednik je kazao: “projekat umnogome pomaže infrastrukturnoj povezanosti, ali i doprinosi bezbednosti saobraćaja, ali i ekološkom statusu gradova i sela, što je veoma važno za zdravlje naših ljudi”.

Deonica Niš–Pločnik je izuzetno kompleksna, jer će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice.

To su petlja Merošina–Merošina 1 duga 5,5 kilometara, petlja Merošina 1–petlja Prokuplje istok dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok–petlja Prokuplje zapad duga 12,8 kilometara i petlja Prokuplje zapad–petlja Beloljin dužine 5,5 kilometara.

Procenjena vrednost radova je 225 miliona evra, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 miliona evra je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Za ostatak auto-puta do Merošine u toku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i tenderske dokumentacije. Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Na čitavom delu auto-puta dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela.

Reč je o delu budućeg auto-puta Niš–Priština–Drač dužine 383 kolimetara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje–Priština) i Rutom 2b (Sarajevo–Podgorica–Valona).

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 19 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 22 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 26 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 30 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 34 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend