Politika

Odbornik Stanković traži od nadležnih da odustanu od izgradnje regionalnog azila i problem rešavaju lokalno

Foto: Pixabay
Miodrag Stanković, odbornik kolacije "Niš moj grad", zatažio je od nadležnih da odustanu od izgradnje regionalnog prihvatilišta za napuštene pse u selu Duga Poljana, na teritoriji opštine Gadžin Han i pronađu novu lokaciju za izgradnju azila na teritoriji Grada Niša, sa svim neophodnim uslovima za adekvatno zbrinjavanje životinja.

Opozicioni odbornik smatra da je odluka o izgradnji regionalnog prihvatilišta za pse na teritoriji opštine Gadžin Han loša iz više razloga pre svega jer selo ne poseduje kanalizacionu i vodovovnu mrežu, a sama lokacija je kilometrima udaljena od grada, te će se kako kaže život napuštenih pasa odvijati van budnog oka veterinara nadležnih institucija

Postavlja se pitanje ko će raditi i koliko radnika će raditi na održavanju prihvatilišta, s obzirom da to moraju biti stručna lica. Кako će se hraniti psi smešteni u prihvatilištu, odnosno iz kojih sredstava će se nabavljati hrana za životinje. Кoliko veterinara će biti potrebno i ko će plaćati usluge i troškove prevoza veterinara, jer se prihvatilište nalazi na lokaciji koja je udaljena 25 kilometara od Niša”, navodi Stanković.

Ističe da zbog svega gore navedenog izgradnja regionalnog prihvatilišta za napuštene pse zahteva ogromna ulaganja i da bi umesto toga trebalo napraviti lokalni azil u kome bi radili volonteri.”Regionalni azil za pse zahteva mnogo veća ulaganja, transportne troškove, povećava broj zaposlenih, dok gradski azil uz mnogo manja sredstva i uz pomoć volontera može da se organizuje na mnogo efikasniji način“, navodi odbornik.

Predstavnici Udruženja za zaštitu životinja su u više navrata ukazivali na to da azil neće doprineti smanjenju broja napuštenih pasa na ulicama, već da je važno primenjivati Zakon o dobrobiti životinja po kom vlasnički pas mora biti vakcinisan, čipovan i sterilisan.

“Svi mi iz udruženja za za zaštitu životinja smatramo da je najbitnija vakcinacija i sterilizacija, to je prioritet niških životinja, time se smanjuje broj neželjenih legla ali i broj odbačenih štenaca a uperspektivi i broj životinja na ulici. Manji broj životinja na ulici, manji broj problema za građane, a onda u nekoj daljoj perspektivi, uz pažljivo pripremljen plan je rešenje upravo taj gradski azil, u ovom slučaju sa mnogo troškova po Grad i sa mnogo manje pasa”, kazao je  Vojkan Živković ispred Udruženja.

Podsetimo, meštani Duge Poljane, protestovali su u ponedeljak ispred zgrade Opštine Gadžin Han, a proest su podržala i Udruženja za zaštitu životinja. Delagacija meštana se dva dana nakon protesta  sastala sa predsednikom Opštine Gadžin Han i iznela bojazni vezane za izgradnju regionalnog prihvališta u svom selu, ali sastanak nije urodio plodom s obzirom na to da žitelji sela ostaju pri stavu da ne žele 2.000 četvoronožnih komšija.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 29 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 26 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 22 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 18 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend