Društvo Politika

Održana državna ceremonija u hali Čair, studenti sa zviždaljkama čekali predsednika

Centralna manifestacije posvećene Danu srpskog jedinstava, slobode i nacionalne zastave održana je u hali "Čair". Nekoliko niških studenata okupilo se sa pištaljkama ispred hale čekajuči dolazak predsednika Republike, ali je on prošao drugom trasom. Studenti koji nisu uspeli da se sretnu sa Vučićem poručili su uoči skupa da "on nije predsednik svog naroda, nego rob ličnih isteresa".

Održavanje centralne državne manifestacije u Nišu, izazvalo je sumnju samih Nišlija koje ovaj potez tumače kao preizbornu kampanju. Dok se na protestu protiv nasilja bilo reči i o pritiscima sa kojima su se suočili radnici javnih gradskih preduzeća i uprava, novinari na terenu primetili su organizovane grupe koje su došle na skup u halu „Čair“.

Među pristunima najviše je bilo Nišlija, ali su organizovanim prevozom u Niš stigli i građani Pirota, Merošine, Aleksinca, Svrljiga, a bilo ih je i iz  Paraćina.

Skup je počeo intoniranjem himne Republike Srpske i Republike Srbije, a prisutnima su se obratili Partijarh srpski Porfitrije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić  koji su govorili o značaju samog praznika, ali važnosti očuvanja nacionalnog identiteta.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je u svom obraćanju da narod ovoga kraja nepogrešivo razume šta je to jedinstvo i šta je to sloboda podsećajući na Čegar i Ćele-kule, kao spomenike srpkog otpora.

„Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio. Jer po rečima pesnika i svuda gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište. Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave„, istakao je Patrijarh.

Milorad Dodić predsednik Republike Srpske osvrnuo se na obeležavanje ovog praznika i istakao da je on značajan jer svedoči o srspkom jedinstvu i nacionalnom idenitetu. „Ja pripadam srpskom narodu. Ne pripadam nikome drugome nego srpskom jedinstvenom nepokolebljivom narodu koji živi na ovim prostorima“, naglasio je Dodik.

Ni predsednik Srbije nije krio zadovoljstvo zbog proslavljanja praznika koji slavi srpstvo, te se poređenja radi osvrnuo na čuvenu pesmu „Igra rokenrol cela Jugoslavija“ i kazao da danas svi zajedno pevamo „Veseli se srpski rode“, zbog čega je naročito srećan.

Vučić zaobišao studente

Sa druge strane studenti koji su „naoružani“ pištaljkama spremno čekali predsednika, nisu ga dočekali, jer je prošao drugom rutom.

„Ovde sam  iz nekih svojih ličnih uverenja jer smatram da je ovom režimu došao kraj, da zahtevi nisu ispunjeni nakon više meseci šetnje i da je zapravo sada trenutak kada mladi treba da ustanu i urade nešto povodom svoje budućnosti i svoje zemlje jer ako ovako budemo nastavili biće nam još gore“, kazala je Mila Jovanović, studentkinja Fakulteta političkih nauka.

Među okupoljenim studentima bio je i Dimitrije Dimić, koji je štrajkovao glađu ispred zgrade Predsedništva. Studenti koji nisu uspeli da se sretnu sa predsednikom poručili su mu da „on nije predsednik svog naroda, nego rob ličnih interesa“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Yeah Yeah Yeahs
Za 1 minut

Burning

Yeah Yeah Yeahs
Garden City Movement
Za 5 minuta

Shes So Untouchable

Garden City Movement
Michael Kiwanuka
Za 8 minuta

One More Night

Michael Kiwanuka
Patrice Rushen
Za 12 minuta

Forget Me Nots

Patrice Rushen
Mando Diao
Za 16 minuta

Gloria

Mando Diao

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend