Ekonomija Politika

Opozicija podržala pijačne prodavce i zatražila obustavu odluke o fiskalizaciji

Nakon jednodnevne obustave rada pijačnih prodavaca na niškim pijacama u znak protesta protiv fiskalizacije, oglasio se Patriotski blok koji čine Dveri i POKS. Opozicionari ističu da će uvođenjem fiskalne kase znatno porasti cene poljoprivrednih proizvoda, a to će biti dodatni udarac na kućni budžet građana. Zbog toga traže od nadležnog ministarstva da preispita odluku kako bi se izbegla još veća kriza.

Opozicija navodi da da je država spremila nove namete za pijačne prodavce, ovoga puta u vidu fisklanih kasa što će kako kažu dovesti do porasta cena životnih namirnica što će se direktno odraziti na kućni budžet građana, ali i na zaradu samih prodavaca koji će biti dovedeni do ruba egzistencije.

„Uvođenje fiskalnih kasa će poremetiti pijačno trgovanje, jer će ga ograničiti a najjeftiniji izvor hrane za gražane poskupeti još više i ugroziće standard ionako siromašnih Nišlija“, navode u saopštenju.

Dodaju da je odluka o uvođenju fiskalnih kasa upitna u vreme rastuće inflacije, u zemlji gde je kako kažu svaki četvrti građanin ispod granice siromaštva.

„Posebno je takva odluka kritična u uslovima rastuće inflacije, povećanja cena goriva, semena, hemijskog đubriva i drugih činilaca koji će iovako visoku cenu hrane dovesti do astronomske , u zemlji u kojoj je preko pola miliona ljudi već gladno a svaki četvrti građanin je ispod granice siromaštva“, navode iz opozicije i traže obustavu odluke o uvođenju fisklanih kasa na pijacama.

Podsetimo, pijačni prodavi iz svih krajeva Srbije protestovali su ispred Ministartsva finansija, a oni koji nisu bili u mogućnosti da odu u prestonicu su u znak protesta obustavili rad na jedan dan.

U skladu sa novim zakonom o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama su u obavezi da poseduju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će on 1. maja svi morati da izdaju fiskalne račune.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Za 0 minuta

Snow (Hey Oh)

Red Hot Chili Peppers
Faith No More
Za 4 minuta

Edge of the World

Faith No More
Toploader
Za 7 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader
Jonny Lang
Za 11 minut

Lie to Me

Jonny Lang
Rabbitt
Za 15 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend