Politika

Opozicija postavlja pitanje ne(odgovornosti) nadležnih zbog decenijske izloženosti opasnim hemikalijama

Srpski pokret Dveri reagovao je na vest o ulakanjaju opasnog hemijskog otpada na prostoru nekadašenje Elektronske industrije. Reagujući na izjavu ministarke da je otpad  uglavnom nastao 2000-ih u fabrikama koje su bile predmet privatizacije ili u stečaju, Dveri kažu da je istina malo drugačija, a godine za čitavu deceniju promašene.

Reagujući na izjavu ministarke da je otpad  uglavnom nastao 2000-ih u fabrikama koje su bile predmet privatizacije ili u stečaju, Dveri kažu da je istina malo drugačija, a godine za čitavu deceniju promašene.

“Prava istina je da je, barem što se otpada iz EI Niš tiče, isti uglavnom nastao tj. “nasleđen“ je iz 1990-tih kada je zbog nezapamćenih sankcija prema Srbiji većina firmi iz ovog bivšeg giganta praktično propala,” piše u saopštenju Dveri.

Kako dalje navode taj proces se nastavio i deceniju kasnije kada su firme privatizovane ili su oprema i materijali prodati u bescenje, a to je smatraja opozicija učinjeno sistematski “čerupanjem” i rasparčavanjem.

“Istovremeno je sprovođeno opšte “čerupanje” ovih firmi od strane kadrova koje su postavila tadašnja vlast, a time praktično sadašnja vlast (SNS, bivše SRS i SPS), a koje se nastavlja i posle 2000. godine, neuspelim privatizacijama koje je sprovodila bivša vlast (DS i G17+) ali i nakon 2012. godine završetkom stečajnih postupaka ovog giganta (sprovedenih od strane sadašnje vlasti postavljenih stečajnih upravnika)”, navodi opozicija.

Dodaju i da su oktobra 2010. godine EI Niš od tadašnjeg Fonda za zaštitu životne sredine odobrena sredstva za uklanjanje baš istog opasnog otpada za koji je ministarka Vujović rekla da će biti uklonjen ovog novembra.

“Zašto taj otpad nije uklonjen od strane rukovodstva EI Niš, a po ugovoru sa Fondom ili kasnije od stečajnih upravnika? Zašto trenutna vlast to do sada nije uradila, iako je tadašnja ministarka zaštite životne sredine Zorana Mihajlović o tome obaveštena još septembra 2012. godine?”, pitaju Dveri i dodaju da neko mora da snosi odgovornost jer su građani 10 godina bili izloženi opasnim materijama.

Podsetimo, sa teritorije nakadašnje Elektronske industrije biće uklonjeno 450 tona opasnog otpada.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 2 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend