Politika

Opozicija traži da se porodilišta odvoje od Opštih bolnica i povede računa o uslovima i edukaciji zaposlenih

Image by Fred974 from Pixabay
Povodom smrti novorođenčeta u Sremskoj Mitrovici, Forum žena Koalicije "Niš moj grad" izrazio je zabrinutost i strah zbog budućih porodilja širom zemlje. Smatraju da porodilišta treba odvojiti od Opšte bolnice i povećati brigu o čistoći, udobnosti i sterilnosti, ali isto tako i kadrovima, kao i da ženama treba omogućiti na tokom samog porođaja imaju pratnju, kako bi se izbegao i najmanji pokušaj akušerskog nasilja.

Porođaj bi za buduču majku trebalo da bude nasrećniji, a ne najtraumatičniji trenutak, smatraju iz opozicione koalicje. Navode da bi porodilišta trebalo dovojiti od Opšte bolnice i povesti računa o udobnosti, sterilnosti, ali i edukaciji samih kadrova.

„Porodilišta moraju biti hramovi u kojima će se radjati svetinje – žive i zdrave bebe. Smatramo da porodilišta treba razdvojiti od opštih bolnica, povećati brigu o njihovoj čistoći, udobnosti, sterilnosti. U njima treba da rade najhumaniji, najstručniji kadrovi od babica, ginekologa, pedijatara, anesteziologa. Takođe je potrebno raditi na stalnom i obaveznom usavršavanju kadrova“, navode iz  Foruma žena koalicije „Niš, moj grad“.

Dodaju da je akušersko nasilje, o kome je svedočila majka preminule bebe iz Sremske Mitrovice, nedopustiva, te da takve stvari moraju biti sankionisane.Po rečima majke preminule bebe pod još nerazjašnjenim okolnostima, ona je fizički zlostavljana, vredjana, mučena. Ovakvo ophodjenje prema porodiljama je morbidno i nedopustivo“, navode u saopštenju i dodaju da ovakvi slučajevi ne smeju ostati nerazjašnjeni.

Zbog toga traže da se se partnerima porodilja dopusti da budu prisutni na porođaju, kako bi se izbegao bilo kakav vid akušserkog nasilja, koji bi se mogao dogoditi u porođajnoj sali.

Podsetimo, o temi akušerskog nasilja govorili u smo u jednom od podcasta City Smart media, kada je jedna majka svedočila o tome šta je doživela na porođaju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Fine Young Cannibals
Za 0 minuta

The Flame

Fine Young Cannibals
Teenage Mutants vs. Laura Welsh
Za 4 minuta

Falling For You

Teenage Mutants vs. Laura Welsh
Natalie Imbruglia
Za 7 minuta

Leave Me Alone

Natalie Imbruglia
St Paul And the Broken Bones
Za 11 minut

That Glow

St Paul And the Broken Bones
Mother Earth
Za 14 minuta

Jesse

Mother Earth

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend