Politika

Performansom “Inauguracija” niški umetnik uputio kritiku vlasti

Foto: City Smart
Slavoljub Blagojević, likovni pedagog u penziji i katrikaturista izveo je performans kod TC "Kalča" povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića. Blagojević je ovim performansom obeležio 40 godina svog umetničkog rada u sferi društveno angažovane umetnosti.

Slavoljub Blagojević kao sredstvo umetničkog izraza punih četrdeset godina koristi humor i satiru. Kako sam umetnik ističe tamo gde reči zakažu, umetnost progovara, te je povodom svečane inauguracije predsednika Vučića odlučio da napravi sebi svojstven performans u centru grada i tako podseti građane na sve ono što je obeležiolo njegov prethodni mandat.

“Danas je inauguracija ili kako ja to kažem ustolićenje svemogućeg našeg predsednika i hteo sam da dam svoj doprinos tome”, priča umetnik i objašnjava da svaka od skulptura koje je izradio na metaforičan način predstavlja događaje koji su obeležili prethodni mandat predsednika od Savamale, korona virusa, javne tužiteljke koja se pokrivala fasciklom, sendviča pa do Sime Spasića.

Svaki od ovih događaja je na metaforičan način predstavljen skulpturom od stiropora i pratećom porukom te tako uz pokraj ženskog akta kome su pokriveni pojedini delovi tela  stoji poruka “Ja sam svoju sramotu pokrila”, dok je pokraj grba čije jedno “S” je zamenio sendvič ostvaljena i prateća poruka “Samo sendvič Srbina spasava”.

Foto: City Smart
Foto: City Smart

Građani koji su danas imali prilike da prođu Obrenovićevom ulicom zastajali su zaintrigirani performansom, a umetnik im je , kako i priliči likovnom pedagogu, strpljivo objasnio značenje svoje umetnosti.

Podsetimo,Blagojević je poznat po brojnih performansima, a prošle godine je na adresu predsednika Aleksandra Vučića poslao zarđale kašike u nameri da ga podseti na njegovu političku prošlost, ali su one vraćene na adresu pošiljaoca.

Umetnik je bio aktivan i na ekološkim protestima održanim krajem prošle godine, kada je napravi zarđalu kašiku i čekić, ali i džinovski ekološki sendvič.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 36 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend