Politika

Pomoć u prevazilaženju energetske krize stiže iz Evropske unije

Predsednica Evropke komisije Ursula fon der Lajen izavila je u Nišu da će Srbija dobiti 165 miliona evra direktne budžetske pomoći da se izbori sa energetskom krizom. Ona je zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obišla radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

 „Mislim da je ovo neophodno da bi i Srbija mogla da pomogne ugrožene članove društva i mala i srednja preduzeća“, kazala je Fon der Lajen i najavila nova ulaganja u infrastrukturu, u vidu 500 miliona  evra bespovratnih sredstava. Kazala je takođe da će EU pružiti podršku i izgradnji univerzistske dečje bolnice i gasnog interkonetkora Srbija-Severna Makedonija.

Predsednik  je zahvalio  Fon der Lajen i poreskim obveznicima Evropske unije na kako je kazao, ogromnoj podršci i pomoći. “Kada vam neko daje novac a nije vam tražio za to bilo šta, morate da kažete ogromno hvala”, rekao je Vučić.

Predsednik je dalje objasnio: „Mi do pre tri godine nismo imali nikakav gasovod. Imali smo ono što nam je preko Beregova i Mađarske dolazilo do Pančeva i to je sve. Sever Srbije dakle Vojvodina, malom  Beogradi i to je sve. Centralna Srbija nije ni postojala. Onda smo gradili  jedan gasovod iz pravca Zaječara, Vrške čuke, gore do severa, a sada gradimo interkolektore sa Bugarskom“.

Dodao je da od će od ovog projekta ceo jug imati koristi, jer će, navodi, Vučić, dolazak gasa u industrijske zone značiti i dolazak novih investitora.

Vučić se osvrnuo i na planiranu izgradnji gasnog interkonektora sa Severnom Makedonijom: „Važno je da sa tim krenemo što pre. U Skoplju postoji gasna elektrana, ali mi i da imamo gas ne možemo direktno sa Makedoncima da radimo, nego moramo preko Bugarske. Moramo da da razmišljamo i kako da se povežemo sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Republikom Srbijom“.

Podsetimo, izgradnja gasovoda  koji će povezati Srbiju sa gasnim interkolektorom u Bugarskoj započeta je februara meseca tekuće godine nakon višegodišnjih najava i odlaganja . Ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.Rok za završetak radova je oktobar  2023. godine.

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad – Bugarska biće finansiran delom kroz bespovratna sredstva EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra kredita Evrospke investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz njenu teritoriju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

David Austin
On Air!

Turn to Gold

David Austin
Virgins
Za 1 minut

Rich Girls

Virgins
Lemaitre
Za 4 minuta

Closer Ft Jennie a

Lemaitre
Freya Ridings
Za 8 minuta

Weekends

Freya Ridings
Rani
Za 11 minut

Exhibition Closed

Rani

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend