Politika

Poverenica o slučaju “Palma”: otvaranje predmeta u tužilaštvu prilika da se pokaže vladavina prava i neselektivna pravda

Foto: Hotel "Alfa", zvanični sajt
Brankica Jovanović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti je gostujući na RTS-u kazala da otvaranje predmeta u tužilaštvu povodom optužbi protiv Dragana Markovića Palme za navodno podvođenje maloletnica, prilika da se na delu pokaže vladavina prava i neselektivna pravda. Istakla je da reč o ozbiljnim optužbama i da nema mesta senzacionalizmu, te da od našeg ponašanja zavisi da li će žrtve prijaviti.

“Mi treba da stvorimo takvo okruženje u kome će bilo koja žrtva i sve žene koje su žrtve i koje su prijavile, nameravaju da prijave, ili su već prijavile, ne osećaju nesigurno i da zbog toga ne budu ponovo propitivane, kazala je Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost za RTS. Ona je istakla da niko nema prava da žene pita zbog čega nisu ranije prijavile. Dodaje da iza žene prijavljuju nasilje kada se osete sigurnim, jer iza svega toga stoje godine patnje, tuge bola, preispitivanje sopstvene krivice.

Ističe da nema mesta senzacionalizmu i da od naših reakcija zavisi buduće poverenje u institucije i da li će se žene ohrabriti. “Nema mesta nikakvom senzicionalizmu jer mi treba da mislimo na to da se sada neka žena, devojka, devojčica razmišlja. Videli smo da se tu radi o zaista o uznemirujućim optužbama, da se radi i o devojčicama – dakle o maloletnoj deci”, kazala je Jankovićeva. Dodaje da je dobro što je slučaj izmešten van Jagodine, kako se ne bi stvarao pritisak na pravosuđe.

Podsetimo Marinika Tepić je na konferenciji za novinare izjavila da se u hotelu “Alfa” u selu Končarevo kod Jagodine, kao i u klubu i prenoćištu “Tigar” u tom gradu, organizuju žurke na kojima su prisutni čelnici Grada, ali i ljudi iz političkog i javnog života. Prema rečima svedoka na žurkama su podvođene malolentice, a “uživaoci usluga” bili su predstavnici Grada, političari: ministar saobraćaja Aleksandar Antić i predsednik narodne Skupštine Ivica Dačić, kao i vlasnik televizije Kopernikus Srđan Milovanović i Srđan Knežević, vlasnik “Knez Petrola”.

Nakon što je u javnosti otvorena tema podvođenja žena i devojčica, Više javno tužilaštvo u Jagodini pokrenulo je istragu. Međutim samo par dana kasnije slučaj je izmešten u Kraljevo. Ovu odluku tužilaštvo je donelo, odlučujući po predlogu za supstituciju Višeg javnog tužilaštva u Jagodini.

Dragan Marković Palma negirao je optužbe i sve pripisao političkoj igri. Dan nakon što je u javnosti odjeknula priča o podvođenju žena i devojčica, oglasio se Ivica Dačić koji je kazao da je u Jagodinu dolazio samo u poseti muzeju i na otvaranje fabrika, dok se ostali navodni učenici “zabranjenih žurki” nisu oglašavali.

Tepićeva  je pre par dana dala iskaz u policijskoj upravi u Jagodini. Prema njenim rečima postoji još sedam svedoka i žrtva koji su spremni da govore, ali se boje, zbog čega je tražila da se oni ispitaju pod statusom osetljivih svedoka.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 26 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 22 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 19 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 14 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend