Politika

Predsednik najavio 300.000 dinara od države za prvorođeno dete

Vučić u jednoj od prethodnih poseta Nišu, Foto: City Smart
Predsedik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da će država u cilju povećanja nataliteta, od 1. januara za prvorođenče uplaćivati 300.000 umesto dosadašnjih 100.000 dinara.

“Imajući u vidu činjenicu da polako nestajemo kao nacija, moramo da razmišljamo kako da taj problem rešimo. Bez obzira na to što je usvojen budžet, mi ćemo od prvog januara za svako prvorođeno dete odmah uplaćivati 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000” kazao je Vučić na konferenciji za medije u Predsedništvu.

Prema njegovim rečima država daje pomoć i za drugo, treće i četvro dete, ali će i te mere biti izmenjene u korist dece.

“Država već daje 10.000 mesečno na period od dve godine za drugo dete, 12.000 mesečno na period od deset godina za treće, kao i 18.000 mesečno za četvrto dete  na period od 10 godina. Radimo na tim merama i za drugo dete će podebno biti uvećana novčana pomoć, jer je to prelomnica posebno kod majki”, kaže Vučić.

Objašnjava da se roditelji ne odlučuju na drugo dete iz različitih razloga pre svega zbog nerešenog stambenog pitanja te će država pronaći način da im pomogne i u tome. Dodao je da će mere za drugo dete biti drastično povećane u finansijskom, ali i svakom drugom smislu.

Vučić ističe da će se promeniti i Zakon o porodici, jer se žene odlučuju da decu rađaju sve kasnije.

“Za studente donosimo meru da, ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca. Odredićemo za fakultete da moraju da ih završe do 26. godine, a za Medicinski fakultet do 28. godine“, rekao je on.

Takođe je najavi da će država pomoći mladim parovi da kupe nekretninu i time se što pre odvoje iz rodieteljsskog doma i zasnuu sopstvenu porodicu.

“To će biti 10 do 20.000 evra direktnog poklona i to će predstavljati direktnu motivaciju da se što pre izađe iz roditeljske kuće. To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice”, kazao je Vučić i dodao da će pravo svojine ići na majku.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rolling Stones
Za 1 minut

(I Can't Get No) Satisfaction

Rolling Stones
Mambo All Stars And a.Banderas
Za 5 minuta

Bella Maria of My Soul

Mambo All Stars And a.Banderas
Francoise Hardy
Za 9 minuta

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
Badfinger
Za 12 minuta

Without You

Badfinger
Def Leppard
Za 16 minuta

When I'm Dead And Gone

Def Leppard

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend