Politika Zdravlje

Prof.dr Dragan Milić: Biološke laboratorije u Nišu postoje samo u mašti onih kojima treba pažnja; demanti stiže i sa Medicinskog fakulteta

Prof.dr Dragan Milić, Foto: Južne Vesti
Povodom tvrdnji da se na Medicinskom fakultetu u Nišu nalazi navodno američka vojna biološka laboratorija, oglasio se Prof.dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. Odgovor je za City Smart stigao i od dekanke Medicinskog falulteta u Nišu, Prof.dr Dobrile Stanković Đorđević.
Foto: Twitter profil Prof.dr Dragana Milića

On je u objavi na svom Tviter profilu, komentarisao navode o postojanju američke  vojne bio-laboratorije ali i donacije koje su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Evropskog korpusa američke vojske do sada dale Kliničkom centru u Nišu. Prema njegovim rečima, sve te donacije su javne.

Sva donirana oprema i rekonstruisani objekti u Nišu, vredni su 3-4 miliona dolara. Ne postoje u Nišu američke biološke laboratorije, ni javne ni tajne, osim u mašti onih kojima je potrebna pažnja i senzacionalizam.” – napisao je Prof.dr Dragan Milić.

On je, takođe, dodao da je zahvaljujući ovoj opremi na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš pregledano i spaseno na hiljade Nišlija i građana jugoistočne Srbije.

Hvala našim američkim prijateljima na pomoći koja je pomogla onima kojima je i bila najpotrebnija – bolesnim od najtežih bolesti” – zaključio je Prof.dr Milić na svom Tviter profilu.

Na naše upućeno pitanje odgovorila je i dekanka Medicinskog fakulteta u Nišu, Prof.dr Dobrila Stanković Đorđević. I ona je energično opovrgla postojanje vojne bio-laboratorije na ovoj visokonaučnoj ustanovi i bilo kakvu povezanost sa eventualnim razvojem biološkog oružja.

Informacija da se na Medicinskom fakultetu u Nišu nalazi američka vojna bio-laboratorija nije tačna.
Na Medicinskom fakultetu formirana je Laboratorija za medicinsku genetiku odlukom Nastavno-naučnog veća od 2017. godine.
Ovo nije mikrobiološka laboratorija u kojoj bi bilo moguće razvijati biološko oružje.
Reč je o laboratoriji za medicinsku genetiku u kojoj će se raditi genetska tipizacija tumora radi primene ciljane onkološke terapije, što predstavlja najsavremeniji pristup u lečenju malignih bolesti u svetu, kao i dijagnostika genetskih metaboličkih poremećaja i prenatalna dijagnostika radi pravovremenog otkrivanja eventualnih genetskih poremećaja fetusa.
Osim unapredjenja naučnog rada na Fakultetu, ova laboratorija značajno će doprineti daljem razvoju kliničkog zdravstva Niša i ovog dela Srbije. Laboratorije tog tipa postoje i u Beogradu, te je bilo potrebno da i građanima ovog dela Srbije budu dostupne usluge ove vrste.” – napisala je dekanka Stanković Đorđević u odgovoru za City Smart.

Da podsetimo, maja 2021., u Nišu je, u prisustvu državnog vrha, američke Ambasade i brojnih medija, otvorena Genetska laboratorija za složene analize kao što je tipizacija gena kod malignih oboljenja a koja je nazvana po Džonu Frotingemu, koji je 1914. kao službenik američkog Crvenog krsta radio u Nišu i Srbiji. Malo je poznato da je Frotingem o svom trošku organizovao slanje poljske bolnice sa deset američkih lekara u kojoj su se lečili srpski ratnici. Frotingema će, zbog zasluga nagraditi pretstolonaslednik Aleksandar činom pukovnika a on je i svoju životnu sreću pronašao u Srbiji, upoznavši svoju buduću suprugu Jelenu Lozanić. Opremanje te laboratorije vredne pola miliona dolara finansirali su  Ambasada Sjedinjenih Američkih država i Evropski korpus američke vojske.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 22 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 18 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 15 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 11 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend