Politika

Savo Manojlović zove na građansku neposlušnost, Milenković Kerković kaže da za sad nema potrebe za tim

Prof. dr Tamara Milenković Kerković (FB foto)
Savo Manojlović je danas pozvao na građansku neposlušnost i izlazak opozicije u Beogradu i Nišu iz institucija kako bi se odbranila izborna volja u slučaju nastavka prekrajanja izborne volje građana. Ostale opozicione grupe u Nišu smatraju da se prvo moraju iscrpeti sva pravna sredstva kako bi se izborna volja odbranila ali da pre svega sve opozicione strane moraju da deluju u međusobnom dogovoru.

Manojlović, lider „Kreni-promeni“ je istakao da sve što se dešava sa prekrajanjem zapisnika jeste direktna razlika između autokratije i diktature i da svedočimo izbornom inženjeringu. Zbog toga je on mišljenja da opozicija i u Nišu i u Beogradu treba da napusti institucije kako bi iza toga građane pozvala na građansku neposlušnost.

„Zbog očigledne manipulacije glasovima i izmenama biračkih zapisnika u Nišu i na opštini Novi Beograd, izlazimo sa zahtevom da opozicione stranke iz ovih gradova kao i republičkog Parlamenta – sve opozicione stranke napuste Parlament ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje na ovaj način“ – poručio je Manojlović.

Manojlović smatra da što pre treba ući u ovaj korak, a onda krenuti u masovnu građansku neposlušnost u vidu protesta a da bi plan uspeo potrebno je da to učini cela jedinstvena opozicija, a naročito da se to uradi i u republičkom parlamentu, kako bi se, kako kaže, demaskirala otvorena diktatura.

„Nemamo vremena za vikend šetnje, nemamo vremena za rasprave u TV emisijama i svađe unutar opozicije, niti imamo vremena da utvrđujemo ko je šta rekao i ko je za šta kriv.“ – naglasio je Dr Savo Manojloivć.

Na ovaj poziv, Manojlovića saopštenjem se oglasila Tamara Milenković Kerković, druga sa liste „Biramo Niš“ koja je poručila da ovakvi predlozi kakav je Savo Manojlović javno uputio iako dragoceni treba da budu najpre dogovoreni, te da kako je rekla, Nišu nisu za sada potrebni.

Savo Manojlović, Foto: FB Kreni – promeni

„Jedinstvo u borbi niške opozicije iskovano u izbornoj borbi u Nišu, najveća je vrednost izborne pobede u Nišu i ona sada ničim ne sme da bude dovedena u pitanje. Pobedili smo Aleksandra Vučića, odbranićemo i Pobedu zajedno sa Nišlijama. Kada bude potrebno pozvaćemo u pomoć, i tada će se odazvati svi da brane Slobodu i Pobedu Nišlija. Do tog poziva, neka i Nišlije budu strpljive, neka se prisete svega tokom ovih 12 godina. Jer mi ćemo pobedu odbraniti.“ – naglašava Prof dr Tamara Milenković Kerković u opširnom saopštenju.

Ona je podsetila da je na izborima u nedelju Niš postao prvi slobodan grad u Srbiji te da je opozicija  na četiri izborne liste ostvarila prvu pobedu nad režimom SNS-a i nad Aleksandrom Vučićem, čije ime se nalazilo na listi koalicije oko naprednjaka.

„Niška opozicija za koju je glasalo 53.799 Nišlija osvojila je 3332 više glasova od koalicije Srpske napredne stranke i od tzv. manjinske Ruske stranke zajedno. Za tzv. Rusku stranku, a zapravo za prerušene radikale glasalo je 1224 birača u Nišu. To su činjenice. Pao je Niš, pala je Medijana. To je prvi poraz režima od 2012.god. To Aleksandar Vučić zna. To Nišlije znaju. U Nišu je prvi put pao najrepresivniji i najružniji režim na svetu.“ – podvukla je Milenković-Kerković i dodala da je  nakon izborne noći i provere zapisnika sa biračkih mesta, Gradska izborna komisija je u ponedeljak 3.juna pre 11 sati utvrdila da je na osnovu osvojenih glasova koalicija SNS dobila 29 mandata, dok je opoziciji pripao 31 mandat.

„Između 11 sati  i 14 30  kada je proglašeno da SNS ima 30 mandata, u Gradsku izbornu komisiju stigli su „specijalci“ iz Beograda koji su doneli tzv. nove zapisnike sa devet biračkih mesta. Ukrali su. To znamo svi , to zna GIK, to zna Vučić. I nisu ukrali samo glasove za jednog odbornika već su golom silom koja je na delu ukrali mnogo više, i žele da nastave da kradu kao što su to činili prethodnih 12 godina.“ – navodi se u saopštenju i zaključuje da  „u nišku opoziciju gleda čitav Niš, da čitava Srbija gleda u Niš,  da u Nišu ključa i da Nišlije, a možda i cela Srbija jedva čeka da izađe i kaže šta o ovoj uzurpatorskoj vlasti misle.“

U saopštenju se naglašava i da je opravdan bes Nišlija ali se ipak apeluje na strpljenje dok se ne iscrpe pravna sredstva oko čega sve četiri opozicione sliste imaju dogovor. Prof. Milenković Kerković je za kraj poručila Aleksandru Vučiću, kandidatu ispred SNS-a, i GIK-u da priznaju poraz jer je sve drugo „suprotno zdravom razumu“ pošto znaju da su izgubili. Na kraju saopštenja je poručeno da će se ukoliko uprkos dokazima odluka GIK-a ostane nepromenjena preći na drugi model borbe za izbornu volju građana:

„Ovu su pobedu Nišlije ostvarile, tako će niška opozicija zajedno sa građanima Niša znati da odbrani glasove Nišlija. Predstavnici četiri niške opozicione grupacije saglasili su se da besramnu krađu dokažemo pravnim putem. Podneli smo zahteve GIK za uvid u čitav izborni materijal.  Ako ova vlast i GIK nakon dokaza krađe koje ćemo ponuditi javnosti ne priznaju ovu besramnu krađu mandata i pobedu opozicije u Nišu, pozvaćemo Nišlije u pomoć. A doći će i čitava Srbija u Niš da brani izbornu pobedu nas, Nišlija. Ne igrajte se Nišem.“ – zaključila je Milenković Kerković na kraju saopštenja prosleđenog medijima.

 

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Niia
Za 1 minut

Day & Night

Niia
Urban Species
Za 4 minuta

Blanket

Urban Species
Curtis Harding
Za 9 minuta

I Won't Let You Down

Curtis Harding
Pixies
Za 13 minuta

Theres a Moon on

Pixies
Imelda May, Noel Gallagher
Za 16 minuta

Just One Kiss Ft. Ronnie Wood

Imelda May, Noel Gallagher

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend