Društvo Politika

Simonović osuđen na zatvor zbog paljenja kuće novinara

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je, u prvostepenom postupku, na četiri godine i tri meseca zatvora. Njemu je ova presuda izrečena zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića. Ova situacija dogodila se 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Aleksandar Marinković koji je izvršio pomenuto delo nalazi se u bekstvu i osuđen je na istu kaznu kao i Simonović. Posrednik u slučaju bio je Vladimir Mihailović koji je dobio četiri godine zatvora.

Tokom obrazlaganja presude, sudija Slavko Žugić rekao je da su sve vreme postojale opstrukcije, posebno branilaca optuženih, od kojih su neki tvrdili da sudi po nalogu predsednika države. Nakon tih reči, Simonović i njegovi branioci su napustili sudnicu.

Žugić je objasnio da se pri odmeravanju kazne, kao i tokom čitavog procesa nije bavio time da li je Jovanović novinar ili ne. Njemu je najvažnija bila činjenica da je jednom građaninu zapaljena kuća, da je ostao bez prava na dom, koje je jedno od odredbi konvencije o ljudskim pravima.

Za presudu je rekao da je zasnovana na dokazima, kao i izjavama koje su okrivljeni Mihailović i Marinković dali tužiocu, u prisustvu svojih advokata. Zbog toga nije uvažio njihovo kasnije menjanje iskaza tokom glavnog pretresa. To se odnosi i na iskaz Igora Novakovića, protiv kojeg je postupak razdvojen.

Kako je utvrđeno, Marinković je zapalio garažu Jovanovića, od čega je izgorela cela kuća. On je kroz prozor ubacio flašu s benzinom u Jovanovićevu kuću. Šteta nastala tom prilikom procenjena je na više od četiri miliona dinara, a oštećeni može da je potražuje u parničnom postupku. Žugić je najavio da će pisano obrazloženje presude dostaviti u narednih 15 dana. Nakon toga, tužilaštvo, osuđeni i oštećeni imaju rok od osam dana za žalbu.

Tužilac Predrag Milanović rekao je da treba sačekati da presuda postane pravosnažna. Najavio je i da će se žaliti na visinu kazne i tražiti da to bude maksimalnih osam godina. Oštećeni Milan Jovanović ocenio je da je presuda Simonoviću “vesnik slobode medija u Srbiji”. Zahvalio se svim novinarima na podršci koju su mu pružali, kao i donatorima koji su pomogli da obnovi kuću. Kako je rekao, da nije bilo toga možda bi završio negde ispod mosta.

Predstavnici novinarskih udruženja složili su se da je ova presuda veliki uspeh. Kazali su da je ovo suđenje dokaz da država može da zaštiti novinare kada to hoće. Izrazili su i nadu da će Apelacioni sud povećati kazne osuđenima.

Kuća u kojoj Jovanović živi sa suprugom zapaljena je kada je kroz prozor garaže ubačen “Molotovljev koktel”. Jovanović i njegova supruga uspeli su da izađu iz kuće, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Dragoljub Simonović je nakon podizanja optužnice podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Grocka.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali