Politika

Skupštinski odbornik predložio hitne mere zbog sve većeg porasta cena

Foto: City Smart, arhiva
Odbornik koalicije "Niš, moj grad", Miodrag Stanković podneo je inicijativu kojom traži da se građanima pomogne da prebrode krizu nastalu zbog porasta cena. Stanković predlaže jednokratnu novčanu pomoć za socijalno ugrožene, te pakete za penzionere čija mesečna primanja ne prelaze 30.000 dinara. Gradonačelnica, Dragana Sotirovski kaže da će predlog biti razmotren i da će odluka biti donesena u dogovoru sa Centrom za socijalni rad.

Stanković ističe da poskupljenja ne pogađaju  samo socijalno ugroženo stanovništvo, već i ostalo građanstvo, kao i da kupovina prosečne potrošačke korpe predstavlja izazov čak i za prosečnu srpsku porodicu u kojoj rade oba roditelja rade.

“Кontinuirano poskupljenje cena osnovnih životnih namirnica udar je na kućni budžet svake porodice u Srbiji. Došli smo u situaciju da građani kupuju hranu na komad ili pazare samo ono što moraju. Кupovina prosečne potrošačke korpe, predstavlja izazov čak i za prosečnu srpsku porodicu u kojoj oba roditelja rade“, ističe Stanković.

Dodaje da su cene osnovnih životnih namirnica značajno porasle u odnosu na prošlu godinu i traži od čelnika grada da pomognu građanima da prebrode krizu.

“Da se obezbede paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, za sve penzionere koji imaju penziju ispod 30.000 dinara; da se socijalno ugroženim licima koja su na evidenciji Centra za socijalni rad (40.079 lica) isplati jednokratna novčana pomoć, jer im je u ovom trenutku najpotrebnija”, zahteva Stanković.

Odborni predlaže da se rebalansm budžeta za tekuću godinu predvide znatno veća sredstva jednokratnu novčanu pomoć, koja bi se sukcesivno isplaćivala socijalno uroženim licima, kao i da se obezbede posticaji za domaće privrednike koji bi otvorili nova radna mesta.

Gradonačelnica, Dragana Sotirovski je povodom inicijative kazala da će ona biti razmotrena. “Predlog odbornika će svakako da se razmatra pa ćemo mi na osnovu stava Centra za soijalni rad i Uprave za društvene delatnosti između ostalog i odlučiti o tome”, kazala je Sotirovski

Podsetila je da Centar za socijalni rad izdvaja značajna sredstva za pomoć socijalno ugroženima i kazala da gotovo da nema nedelje da na adresu grada ne stigne zahtev za isplatu jednokratne novčane pomoći.

“Grad je u svakom trenutku spreman da ukoliko to Centar za socijalni rad proceni, ljudima koji su zaista najugroženiji podeliti pakete, jer to nikakav problem niti je ikada bio, niti će biti”, zaključila je gradonačelnica.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 49 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 46 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 42 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 38 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend