Politika

Slavoljub Blagojević: Vitamini su nova, sofisticiranija vrsta sendviča

Slavoljub Blagojević, likovni pedagog, slikar i karikaturista, poznat po tome da se izražava kroz društveno - anagažovanu umetnost, nedavno je vratio paket vitamina na adresu Vlade Srbije. Akt prkosa niškog profesora izazvao je reakciju samog predsednika, koji je, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, izjavio da "penzioner iz Niša, koji je vratio vitamine, treba da vrati i 30 odsto uvećanja penzije". Blagojević je na to odgovorio novom pošiljkom, ovoga puta adresiranom na Vučića lično, koji u sebi sadrži zarđale kašike sa buvlje pijace, u vrednosti od onih 30 odsto povećanja.

“Dobio sam obaveštenje da mi je stigao paket. Otišao sam u poštu da ga podignem. Nadao sam se da su knjige, a bili su vitamini”, započinje svoju priču Slavoljub Blagojević. Objašnjava da je  kazao službenici da želi da ih vrati na adresu primaoca, odnosno Vlade Srbije, ali službenica nije bila za to. Kako ne bi napravio problem službenici, otišao je u drugu poštu i otuda poslao paket na adresu pošiljaoca.

Ovaj revolucionarni čin izazvao je veliku medijsku pažnju, a promentarisao ga je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On je na televiziji Pink kazao da “penzioner iz Niša koji je vratio vitamin treba da vrati i onih 30 odsto povećanja penzije.”

Rečenica koju je izgovorio Vučić izazvala je revolt kod Blagojevića koju je uobličio u novu kreativnu ideju. “Otišao sam na buvljak i kupio sve kašike koje sam mogao da nađem. Otkupio sam blizu 200, nazubio sam ih i adresirao na predsednika, one će na njegovu adresu biti poslate u toku današnjeg dana”, ističe sagovorik. Dodaje da je povećanje od 30 odsto taman pokriva cenu kašika sa niške buvlje pijace.

Na pitanje novinarke zbog čega se opredelio baš za kašike, sagovornik odgovara: “To me je asociralo na ova vremena pre 20 -30 godina, na raspad Jugoslavije, kada je Vojislav Šešelj govorio o zarđalim kašikama. To je pogrešno interpretirano, on je govorio o kašikama za cipele, ne o supenim. Zašto Vučiću? On je bio njegov posilni, ađutant.”

Blagojević dodaje da ne zna šta da očekuje od poštanskih službenika, jer će paket ovoga puta biti adresiran na predsednika lično. “Predsednik je predsednik, znate, sila, vlast. Možda će da vrate kašike, možda i neće. Obići ću sve pošte u gradu, neka će valjda primiti pošiljku.” Sagovornik otkriva da se suočio sa pritscima okoline, ali je to proizvelo samo kontraefekat, jer je reč o dostojanstvu, pre svega. Dodaje da je dostojanstvo ono što je nažalost naš narod izgubio.

Sagovornik objašnjava da su vitamini jedna nova, sofisticiranija varijanta sendviča. “Sada nema mitinga, nema autobusa, pa nema ni sendviča, ali ima vitamina. To me je nateralo da se zamislim i inspirisalo na akciju. Napravio sam sendviče sa travom iz mog dvorišta. Umesto sendviča sa salamom, napravio sam sendviče sa senom kao metaforu na ono što smo postali – ovce koje samo umeju da bleje”.

Ističe da nikada nije ni pomislio da odustane. “Ne bih odustao, koristio sam umetnost u svrhu revolucije pre 40 godina, činim to i sada. Kod mene nije prisutan strah, već više zabrinutost. Ako ja odustanem, ko će da podigne glas? Ko će da progovori o gorućim pitanjima, da se pobuni?”, pita. Dodaje, da sve to čini zarad svojih nekadašnjih učenika, jer želi da im da primer, da im pokaže da ne moraju da ćute i trpe, a to je poslednja i najvažnija lekcija koju ima zadatak da ih nauči.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Alessia Cara
Za 3 minuta

Here

Alessia Cara
Kovacs
Za 7 minuta

Diggin

Kovacs
Meg Myers
Za 10 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers
Kurt Maloo
Za 14 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo
Honne
Za 17 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend