Politika

Slovo “Z” primetno i na maršu Besmrtnog puka u Nišu

Foto: M.S.
Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu održan je tradicionalni marš Besmrtnog puka u organizaciji Ruskog doma, Rusko-srpskog društva Naisus, Udruženja veterana 63.padobranske i drugih Boračkih veteranskih udruženja. U maršu je učestvovalo rukovodstvo Grada Niša i niških opština kao i veliki broj građana, a na zastavama se moglo primetiti i slovo "Z".

Učesnici marša su se okupili ispred Logora na Crvenom Krstu gde su položili vence na spomenik sovjetskim vojnicima. Nakon intoniranja srpske i ruske himne okupljeni  su se u povorci uputili  Bulevarom 12.februar, preko ulice Milojka Lešjanina,  do centra grada gde su vence položili i na Spomenik oslobodiocima Niša.

Miloš Banđur, narodni poslanik u Skupštini Srbije je istakao da je važno da istoriju pamtimo onakvom kakva zaista i jeste te da je simbolika ovog datuma od posebnog značaja u ovom trenutku zbog svega onoga što se dešava u regionu istočne Evrope.

“Dan pobede je jako važan jer vidimo da postoje pokušaji, i ne samo da se prekroji već da se gleda kroz negativ, a to znači da  oni koji su bili zločinci da se prikažu kao žrtve, a da oni koji su bili oslobodioci da njih žele da prikažu kao dželate. Mi pamtimo istoriju onakvom kakva ona jeste i zato redovno svake godine obeleževamo Dan pobede” zaključuje Banđur.

U masi su se vijorile srpska i ruska zastava, a na nekima od njih primetno je  bilo i slovo Z koje se tumači kao simbol agresije Rusije nad Ukrajinom. Kako javlja N1 slovo “Z” se moglo videti i u povorci u Beogradu.

Marš Besmrtnog puka, u kome učesnici nose fotografije svojih predaka koji su se borili protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, se održava od 2011.godine, kada je prvi put održan u gradu Tomsk u Sibiru na inicijativu trojice prijatelja.

Na tom prvom maršu okupilo se oko 6.000 ljudi. Prvi marš u Moskvi organizovan je 2013.godine.  Kasnije su marševi krenuli da se održavaju širom Rusije i van njenih granica.  U Srbiji se ovaj marš  u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i nekim drugim gradovima, održava od 2016. godine.

Ove godine je primetno da se Marš Besmrtnog puka  i u Srbiji održava u drugačijoj atmosferi nego prethodnih godina zbog rata u Ukrajini.

Dok ga jedni pozdravljaju i smatraju da je dobro što se održava, ima i onih, poput, na primer, Građanskog demokratskog foruma koji ga nazivaju “putinovskom izmišljotinom u kojoj marširaju desničari” i smatraju licemernim njegovo održavanje zbog aktuelne situacije na liniji Moskva – Kijev.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 59 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 55 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 52 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 47 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend