Politika

Stanković: novčana pomoć za novorođene bebe ne pokriva troškove ni za nedelju dana

Foto: City Smart, arhiva
Odbornik u Skupštini Grada Niša, Miodrag Stanković, reagovao je na odluku Gradskog veća da umesto paketa za novorođenu bebu Grad Niš roditeljima daje jednokratnu novčanu pomoć od 11.000 dinara. Stanković smatra da predloženi iznos ne pokriva troškove ni za celih nedelju dana, i traži da se taj iznos poveća na 30.0000 dinara.

„Sadašnji predloženi iznos od 11.000 dinara ne pokriva osnovne troškove za novorođeno dete ni za nedelju dana, a povećanje ovog iznosa na 30.000 dinara ohrabrilo bi bračne parove na proširenje porodice“  izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

On je kazao da su troškovi veliki i da to treba imati imati u vidu. Stanković ističe da je za krevetac, kolica, sedeljku za automobil, komodu za presvlačenje i osnovni komplet pamučnih pelena i kozmetike potrebno izdvojiti od 50.000 do 110.000 dinara. Napominje da je samo za pelene potrebno izdvojiti mesečno oko 3.000 dinara.

Prema njegovim rečima parovi se ne odlučuju za više dece zbog toga što nemaju mogućnost da ih izdržavaju. “Mladi bračni parovi se ne odlučuju na proširenje porodice zbog nedovoljnih i jednokratnih mera kojima država pokušava da podstiče rađanje. Jedan od razloga je nezaposlenost jednog od roditelja, nedovoljno sredstava za osnovne životne potrebe kao i nedovoljno interesovanje lokalne samouprave da pomogne mladim bračnim parovima da obezbede mesto za stanovanje”, istako je odbornik.

Dodao je je da bračni parovi u pojedinim gradovima i opštinama pored novčanih sredstava dobijaju  i kolica za blizance i trojke, kao i pakete za novorođenčad. On je kazao da lokalne samouprave nastavljaju da pomažu roditeljima i nakon što deca odrastu.  Među, benefitima koje je naveo su besplatna užina za decu, prevoz do škole, udžbenici i pribor za nastavu.

Napominje da je prethodne godine u Nišu rođeno  3.255 novorođenčadi, što je manje nego u godini pre toga. Prema njegovim rečima pad nataliteta bi se smanjio kada bi Grad roditeljima pomogao većom novčanom sumom. “Kako bi se trend smanjenja broja novorođene dece prekinuo bilo bi značajno da Grad stimuliše roditelje da se odluče na potomstvo, a tome bi doprinelo povećano novčano davanje za prvorođeno dete, a i za svako naredno rođeno dete,” istakao je.

Podsetimo na 55. sednici članovi Veća usvojili su odluku da će od avgusta roditelji dobijati 11.000 dinara jednokratne pomoći za novorođenu bebu. Odbornik Stanković podneo je amandman  na tu odluku u kojoj traži da se iznos poveća, o čemu se će odlučivati na sednici Skupštine Grada 22. aprila.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 12 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 8 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 5 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 3 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend