Politika

Stanković traži olakšice za ugostitelje, Sotirovski kaže da opozicija ne treba da brine o tome

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada podneo je inicijativu da se ugostitelji oslobode zakupa gradskih lokala i javnih površina, a da se porez na imovinu prepolovi. On je istakao da je ovo jedna od naugroženijih delatnosti u kojoj je zaposleno oko 6.000 ljudi.

“Najavljene olakšice za odvoz smeća su zanemarljiva stavka, reprogramirati dospeli porez na imovinu nije dovoljno, ovu obavezu treba značajno umanjiti, makar prepoloviti, a onda i reprogramirati. Vlasnike ugostiteljskih objekata treba osloboditi plaćanja naknade za izradu uslova za zakup javnih površina, korisnike zakupa poslovnog prostora u vlasništvu Grada Niša treba osloboditi plaćanja zakupa u 2021. godini”, kaže Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada.

Postavlja pitanja šta će Grad preuzeti? S obzirom na to da je Krizni štab dozvolio rad samo objektima koji imaju bašte, odbrnik pita šta će se dogoditi sa onima koji ih nemaju, te s toga ne mogu da rade. Ističe da je vlasnicima objekata koji nemaju bašte neophodno pomoći na neki drugi način, jer oni ne rade i nemaju odakle da plate radnike.

Stanković predlaže “da se Grad odrekne prihoda koje ubire od ugostitelja”. Ukoliko se to ne dogodi, upozorava, sve veći broj ugostiteljskih radnika biće na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje zbog zatvaranja lokala. Dodaje da u Nišu ima 550 ugostiteljskih objekata i oko 6000 zaposlenih.

„Gradsko rukovodstvo mora da nađe način da ugostitelje „održi u životu“, da im pomogne da u ovim teškim vremenima zadrže svoje radnike, a da oni, kad stanu na noge, ponovo počnu da pune budžet Grada Niša“, zaključuje Stanković i poručuje gradskom rukovodstvu: „Pokažite se sada, neka se Grad odrekne nečega u korist niških ugostitelja kako bi se kasnije vratilo značajnim prihodima od ove delatnosti.”

Komentarišući zahteve opozicije Dragana Sotirovski, gradonačelnica je kazala: “Grad je do sada pomagao i pomaže ugostiteljima koji se nalaze u gradskim prostorijama. S obzirom na to da nije ni korektno da sada delimo ugostitelje na one koji se nalaze u prostoru koji je gradski, i onaj koji nije, mi ćemo iznaći mogućnost da brinemo o ugostiteljima. Mislim da opozicija ne treba da brine na koji način će Grad to uraditi, i do sada je radio” ističe.

Sotirovski je zatim uznela mišljenje o odborničkoj inicijativi. “Mislim da su ovo jeftini poeni pojedinaca koji pokušavaju da zloupotrebe kovid da bi bili, eto tako, u centru pažnje, sa poenima koji čak i ne stoje”, kazala je novinarima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Shakespears Sister
Za 0 minuta

Hallo

Shakespears Sister
Patrick Swayze
Za 4 minuta

She`s Like the Wind

Patrick Swayze
Randy Crawford
Za 8 minuta

Come Into My Life

Randy Crawford
Rosenfeld
Za 12 minuta

Dangerous Woman

Rosenfeld
Jace Everett
Za 15 minuta

Bad Things

Jace Everett

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend