Politika

Stefanović: Cilj je da naša Vojska bude najsnažnija u regionu, ne da bi nekog ugrozila, već da bila zaštita svojoj zemlji

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je učesnike taktičke vežbe "Nebeski most 21“, koja se održava na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović“. U akciji učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD, u cilju razmene znanja i iskustava koja se mogu primeniti u humanitarnim misijama.

“Naš cilj je da naša Vojska bude najsnažnija u regionu, ne da bi bilo koga ugrozila, ne da bi bilo kome pretila već upravo da bi bila zaštita svoje zemlje i faktor odvraćanja bilo kome ko bi mogao da nam zapreti”, kazao je Stefanović.

On ističe da je svrha vežbe razmena znanja i iskustava između dve partnerske zemlje, u cilju primene stečenog znanja tokom izvršenje specifičnih zadataka koji se mogu očekivati u operacijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i u multinacionalnim operacijama podrške miru.

“Želimo da budemo važan partner Evropske unije i drugih država u mirovnim misijama. Zato je važno da naši ljudi koji idu u te misije uče od najboljih, da znaju kako se ponaša u tim misijama i šta su izazovi koji nas tamo očekuju”, objasnio je ministar Odbrane.

Zajedno sa Stefanovićem padobrance je obišao i Entoni Godfri, Ambasador SAD-a u Srbiji. On se zahvalio pripadnicima Vojske Srbije što su im pružili gostiprimstvo i kazao da su američka vojska i avijacija ponosne što su uzele učešća u ovoj vežbi.

Osvrćući se na ime koje ova vežba nosi Godfri je kazao: “Nebeski most budi sećanje na herojsku saradnju naših naroda koji su napravili vazdušni most protiv Sila Osovine 1944. godine. Nema boljeg načina da proslavimo 140 godina diplomatskih odnosa između naše dve zemlje nego da zajedno gradimo nebeske mostove za humanitarne misije ili svuda gde to može biti potrebno”, ističe ambasador SAD-a u Srbiji.

Na vežbi učestvuje više od 150 padobranaca, a za izvršenje padobranskih skokova i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 Vojske Srbije i C-130 “Herkules“ Oružanih snaga SAD.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend