Politika

Studenti uputili zahtev Skupštini Srbije za razrešenje predsednika Vučića

Foto: Studenti za Kosmet
Istorijskom simbolikom, danas u 12:44 sati, sa maskama na kojima su slike Tome Vučića Perišića, Dimitrija Davidovića i Ilije Garašanina, Inicijativni odbor studenata Univerziteta u Beogradu, uputio je zahtev Skupštini Srbije za pokretanje postupka opoziva predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića zbog kršenja Ustava Republike Srbije, prenela je novinska agencija Beta, a studenti podelili preko profila na društvenoj mreži Instagram. Za našu redakciju, student iz organizacije Studenti za Kosmet, rekao je da im se nakon predaje zahteva još uvek niko nije obratio.

Student koji se obratio, kako je prenela Beta, Stefan Simonović, objasnio je istorijsku podelu vlasti i nastanak Ustava od strane Dimitrija Davidovića, a istakao je da se ni danas Ustav ne poštuje. “Ustavobranitelji koji su branili Ustav Srbije od samovolje jednog čoveka. Mi to danas radimo isto uz jednu razliku, što je knez Miloš protiv čije samovolje su se oni borili, otimao od Turaka državnu teritoriju i uvećavao je, a samovolja čoveka protiv koje se danas borimo, vodi ka tome da se mi odreknemo dela naše teritorije“, istakao je on u svom obraćanju za Betu.

Zahtev koji su studenti predali svim poslaničkim grupama; Foto: Studenti za Kosmet

Upravo to je razlog zašto su oni i podneli Zahtev svim poslaničkim grupama za pokretanje procedure opoziva predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Oni su napomenuli da žele da se sve poslaničke grupe izjasne da li su za Evropski plan ili za njegovo odbacivanje. “Radi sprečavanja nastanka neotklonjene pravne i političke štete za državu Srbiju, koja bi nastala ukoliko bi u narednim danima Aleksandar Vučić dao i formalni pristanak na Sporazum o normalizaciji odnosa, postupak za Vučićevo razrešenje treba pokrenuti što pre“, navodi se na kraju teksta Zahteva.

Do sada su studenti Filozofskog fakulteta održali tri protesta na platou ispred fakulteta u Beogradu, a sada su im se priključili i studenti Filozofskog fakulteta iz Novog Sada u toj borbi, navodi Petar Kolašinac ispred Studenata za Kosmet. “Do ideje je došlo iz prostog razloga zato što više ne možemo da trpimo ovo što se dešava, da neko krši Ustav, da se neko ponaša kao da je to njegova đedovina, a ne svih nas“, kazao je Petar za City Smart. On nam je rekao da im se danas nakon što su predali Zahtev niko nije javio, ali da očekuju povratne reakcije uskoro. Sledeći studentski protest održaće u utorak gde će se okupiti kod Filozofskog fakulteta, a zatim prošetati do Skupštine.

Naš sagovornik se takođe dotakao i ostalih okupljanja koja se odnose na iste probleme. “Više nema podele, ovo je pitanje svih nas. Svi moramo da budemo uključeni u ovo, a ne da se delimo na leve, na desne, niti po bilo kojoj drugoj osnovi. Mi ćemo sutra otići na Radikalizaciju ispred Vlade, a u utorak idemo dalje sa našim protestima“, kazao nam je Petar.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend