Politika

U Nišu se pojavile nalepnice sa porukom “Ratko Mladić osuđen za genocid” , autor nepoznat

Nalepnice sa porukom "Ratko Mladić osuđen za genocid" osvanule su jutros na banderama Niša. Autor je nepoznat.

Nakon Beograda, Pančeva, Novog Sada i Lučana, identične nalepnice pojavile su se i u Nišu i za sada je misterija ko stoji iza ove akcije.  Nekoliko bandera u ulici  7. Juli su oblepljene nalepnicama, a građani kažu da ih ima i na drugim mestima u gradu.

Nalepnice su se najpre pojavile u prestonici nakon serije nemilih događaja koji su usledili pošto je na uglu Njegoševe ulice i Ulice Alekse Nenadovića osvanuo mural posvećen nekadašnjem  komandantu  Vojske Republike Srpske, inače osuđenom za ratne zločine.

Zanimljivo je da se mural sa likom Ratka Mladića i srpskom zastavom oslikanom u  pozadini  pojavio u jednom gradskom naselju u Jagodini, a kako se čini, za razliku od Beograđana, žitelje pomoravske prestonice to ni malo nije uznemirilo.

Podsetimo, nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću u Beogradu, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je tu akciju.

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene su nakon što su bacile nekoliko jaja na mural , a samo dan kasnije Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio je kreč na mural. Nakon toga grupa mladića oprala je kreč sa murala, a kako je pisao N1 mural od tada čuvaju.

Više organizacija civillnog društva okupilo se na protestu pod nazivom “Mural mora pasti”, a nakon protesta od Žena u crnom je nasilno otet transparent “Nećemo  zaboraviti genocid u Srebrenici”, a potom i spaljen.

Mural je još jednom bio meta kada je na njega sredinom novembra bačena crna boja, ali je ponovo očišćen.

Inače, Ratko Mladić je posle višegodišnjeg skrivanja  izručen Haškom tribunalu 31. maja 2011. godine, a 2017. godine je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine. Kazna mu je potvrđena 8. juna ove godine.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 8 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 11 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 15 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 19 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 23 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend