Društvo Politika

Veći porez za stanovnike okolnih sela Niša?

Foto: M.J.
Gradska uprava za građevinarstvo stavila je na skraćen javni uvid nacrt  Prvih izmena i dopuna Prostornog plana administrativnog područja grada Niša 2021, od 20.01.2021. do 03.02.2021. Posledice mogu biti ozbiljnije jer je namena zemljišta izmenjena sa poljoprivrednog na građevinsko, a samim tim će porez na isto biti mnogo veći. Iz gradske organizacije Dveri kažu da je ovaj čin nelegitiman, a prema istraživanju Nacionalne koalicije za decentralizaciju,  radi se o ozbiljnim nepravilnostima.

Stanovnici okolnih sela, administrativnog područja Niša uskoro bi mogli da plaćaju veći porez na zemljište. Izmenjena je namena zemljišta, pa se sada prema novom nacrtu koji je nedavno stavljen na javni uvid, vodi kao gradsko građevinsko zemljište, a ne kao poljoprivredno zemljište.

,,Stanovnici prigradskih i seoskih naselja u okviru administrativne teritorije grada Niša, koji su i navedeni u Nacrtu izmena Plana, kao što su Rautovo, Radikina Bara, Manastir, Sićevo, Sečanica, Koritnik, Ostrovica, Kamenički Vis, Banja Topilo, Niška Banja, Bojanine Vode, Kunovica, Cerje, Kravlje, Lazarevo Selo, Turski Šanac, Vukmanovo, Prosek, Jelašnica, Berčinac, Donja Toponica, Supovac, Lalinske Pojate, Gornja Studena će, nakon izrade poreskih rešenja za 2021. godinu, plaćati porez prema osnovici za gradsko građevinsko zemljište (1544 din/m2) umesto prema osnovici za poljoprivredno zemljište (96 din/m2)“,  navode iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Iz gradske organizacije Dveri kažu da će ovim aktom stanovnici plaćati 15 puta veći porez, kao da žive u gradu a ne u ruralnim delovima.

,,Ovim aktom se predviđa da se gotovo 200 kvadratnih kilometara šumskog i poljoprivrednog zemljišta pretvori u gradsko građevinsko zemljište, a bez izrađene studije procene uticaja na životnu sredinu. Ne samo što će Niš, koji je i sada napadnut nekontrolisanom gradnjom nauštrb zelenih površina i čistog vazduha, dobiti tri puta više gradskog građevinskog zemljišta, već će na osnovu ovih izmena Prostornog plana i stanovnici brojnih niških sela i prigradskih naselja koji nemaju ni kanalizaciju, ni puteve, ni zdravu pijaću vodu, umesto za poljoprivredno zemljište, poreze plaćati petnest puta više, kao da žive u centru Niša“, istakla je predsednica Dveri, Tamara Milenković Kerković.

Iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju takođe traže da se nacrt povuče jer se radi o ozbiljnim izmenama koje nisu zakonske.

,,Zakon precizira da se „u slučaju manjih izmena i dopuna planskog dokumenta, primenjuje se skraćeni postupak izmena i dopuna planskog dokumenta i takvu argumentaciju je više puta koristio u medijskim nastupima i odgovorni planer Dejan Stojanović.  Međutim, uvidom u Nacrt izmena Plana lako se može videti da se ovim izmenama menja namena skoro jedne trećine administrativne površine grada Niša, odnosno čak 192,9 kvadratnih kilometara, tako da se nikako ne može koristiti procedura koja je propisana zakonom za manje izmene i dopune planskih dokumenata“, navode iz NKD-a.

Iz Dveri podsećaju da je Gradska vlast nedavno na isti način donela odluku da se  poseče drveće  kedrova sa javne površine.

,,Tako je bilo i sa nedavnom brzinskom a preskupo plaćenom izradom najvažnijeg strateškog dokumenta „Nacrt Plana razvoja Grada Niša od 2021-2027“ koji je od početka obilovao kako koruptivnim, tako i antidemokratskim praksama i zloupotrebama , koji je Gradsko veće poslednjih dana prošle godine najpre usvojilo , a potom početkom ove godine produžilo rok za njegovu izradu“, upozorava Milenković Kerković.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Murray Head
Za 2 minuta

One Night in Bngckock

Murray Head
U2
Za 5 minuta

Atomic City

U2
Ellie Goulding
Za 8 minuta

Like a Saviour

Ellie Goulding
Il Divo
Za 12 minuta

Aint No Mountain High Enough

Il Divo
Fergie
Za 16 minuta

Losing My Ground

Fergie

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend