Politika

Zarđala kašika i gumeni čekić, novi performans niškog umetnika ili poruka predsedniku?

Društveno angažovani umetnik, Slavoljub Blagojević je na protestnom skupu izveo nosi performans. On je na čelu kolone nosio stalak sa obešenim velikim gumenim čekićem i nazubljenom, metalnom kašikom.

“Prvobitni znak Aleksandra Vučića, predsednika naše države je bila kašika. Ne ova, nego ona za cipele, ali to je njena urbana varijanta. On je sada zamenio taj zaštitni znak, rđavu kašiku gumenim čekićem”, kaže Blagojević.

Performans je nastao kao odgovor umetnika na dešavanja u Šapcu prošle subote kada su demontranti napadnuti čekićima, kako je kasnije kazao predsednik gumenim.

Zbog toga je Blagojević i došao na ideju da napravi novi performans, ali i pozove Vučića na dvoboj. “Pristajem da dvoboj bude kao kod O.K. korala. Da on mene udari 100 puta ako hoće metalnim čekićem, a ja njega beznačajnih deset puta, ali da ja njega prvi udarim“, rekao je Blagojević.

Dodaje da predsednik nema hrabrosti da se odazove ovom dvoboju. Na pitanje novinarke da li će mu to predložiti lično kada dođe u Niš sledeće nedelje, odgovara da vrlo rado  prišao predsedniku i rekao  mu sve što ima, ali da bi ga obezbeđenje verovatno sprečilo u tome.

Podsetimo Blagojević je nedavno na adresu predsednika Aleksandra Vučića poslao zarđale kašike u nameri da ga podseti na njegovu političku prošlost, ali su one vraćene na adresu pošiljaoca.

Protestni skup juče je održan u brojnim gradovima širom Srbije. U Nišu nije bilo incidenata, a procenjuje se da je na protestu bilo između 10 i 15 hiljada ljudi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 15 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 12 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 8 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend