Politika Vesti

Poslednja predstavljanja kandidata pred lokalne izbore u Nišu

Gotovo sve liste koje će se nadmetati u nedelju, 2.juna za rukovodstvo i odbornike Grada Niša i svih pet gradskih opština, iskoristile su poslednjih par dana pred izbornu tišinu da predstave Nišlijama svoje programe.
 Tako je Koalicija Ujedinjeni- Nada za Niš  na amfiteatru Nišavskog keja uz prisustvo velikog broja pristalica održala završnu konvenciju i poručila da očekuje pobedu opozicije na lokalnim izborima 2 juna.
Okupljenima se najpre obratio kandidat za gradonačelnika koalicije Ujedinjeni- Nada za Niš Miodrag Stanković. On je istakao da će Niš doživeti preporod već u prvih 6 meseci  nove vlasti, da će deca imati besplatne udžbenike i vrtiće kao što imaju u Beogradu, da će ukinuti video nadzor Oko sokolovo i drugu zonu za parkiranje. On je takođe rekao da će po dolasku na vlast sprečiti dalju pljačku građana od strane izvršiteljia i javno komunalnih preduzeća, da će radnici nekadašnjih giganata koji potražuju zaostale zarade konačno dobiti svoje zarade te da će radnici stranih kompanija imati normalne uslove za rad a korisnici narodne kuhinje kvalitetnije i učestalije obroke.  Stanković je istakao da koalicija Ujedinjeni – Nada za Niš predstavlja građanski i patriotski blok, i  da je kao takva jedinstvena na ovim izborima- i pozvao građane da izađu na izbore u Nišu i zaokruže broj 3.
Miodrag Stanković je takođe obećao ispitivanje porekla imovine funkcionera u poslednjih 20 godina i najavio zakonske sankcije za one koji su se o zakon ogrešili.
Koalicija Ujedinjeni -NADA
Na istom mestu, u amfietatru na keju kraj Nišave svoje poslednje obraćanje biračima je održala i koalicija „Biramo Niš“. Ova koalicija se inače prilično ozbiljno bavila kampanjom pa su, između ostalog, za nadolazeće izbore postavili i bilborde a pažnju građana su privlačili i brendirani autobusi a posebno brendirani „jugo“ sa natpisom: Promene dolaze s Juga. Snimili su i muzičke numere i džinglove sa prepoznatljivim sloganom: Mora se menja!
I ova koalicija koja se na listiću za grad nalazi na rednom broju 2. je optimistična pred izlazak na birališta u nedelju i očekuje  da promene krenu sa juga kroz pobedu.  To su okupljenim građanima redom poručili svi govornici, od kandidata za gradonačelnika Đorđa Stankovića, preko Tamare Milenković Kerković pa do gostiju iz Beograda koji su došli da podrže skup: Miroslava Aleksića, Pavla Grbovića i Srđana Milivojevića koji je priredio u svom stilu performans pustivši, kako je rekao goluba Radoja da poruči  „kandidatu za gradonačelnika“ Vučiću da ne dolazi u Niš jer ga Nišlije ne žele .  Okupljenima su se obratili i ostali kandidati za odbornike sa izborne liste ove koalicije koji su ih upoznali sa planovima nakon izbora, a između ostalog su obećali da niko više neće biti prisiljavan da ide na mitinge, da će se raditi na zatvaranju kockarnica u gradu, da će se više ulagati u poljoprivredu.
Da su velika očekivanja svih u opoziciji od nedeljnih lokalnih izbora istakao je i lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić koji je metaforično poručio da južni vetar treba čitavoj Srbiji i da se svi uveliko klade na pobedu opozicije u Nišu. Nevreme je prekinulo konvenciju koalicije „Biramo Niš“ ali je Đorđe Stanković iskoristio priliku da pozove kontrakandidata isped naprednjaka Aleksandra Vučića na duel.
Koalicija Biramo Niš
Građanima se obratio u neposrednom kontaktu i Dr Dragan Milić, nosilac istoimene izborne liste koji ih je pozvao da u što većem broju izađu na birališta i glasaju za ma koga samo ne za SNS. Iako kaže da u postizbornu koaliciju neće ulaziti sa naprednjacima jer postoje sumnje da su oni radili nešto nezakonito pa ne bi da budu saučesnici, ipak Dr Milić smatra da se republička vlast ponaša odgovorno i da se neće svetiti u slučaju da opozicija pobedi a ne isključuje kao mogućnost da se SNS za četiri godine ponovo vrati na vlast u gradu. On je ponovio da su postizborne koalicije sa drugima moguće ako prihvate departizaciju.

I staro a ipak sada novo lice Niša Branislav Jovanović, kandidat koalicije Niš naš grad, Novo lice Srbije Miloš Parandilović ima poruku za sugrađane pre glasanja. On ih je podsetio na sve ono što je izgrađeno u vreme kada je bio deo gradskog rukovodstva.

Koalicija Niš naš grad – Novo lice Srbije

„U vreme kada smo vodili Niš, izgradili smo novu industrijsku zonu, 6 novih fabrika, 6 novih mostova, 10 novih bulevara, 9 novih obdaništa, 7 novih škola, stadion, 450 novih ulica, klizalište, sportski kompleks „Duško Radović“, kompleks otvorenih bazena u „Čairu“, 7 balon sala, bioskop „Vilingrad“, 5 novih ambulanti, kardiohirurgiju i mnogo toga još… Šta ste, vi, gospodo uradili? Politika nisu lutajući reporteri ili oni što se slikaju na „našminkanom“ asfaltu, pa se hvale da su nešto izgradili, bavljenje politikom zahteva ozbiljne ljude koji će ozbiljno voditi ovaj grad i napraviti preokret već u prvoj godini vršenja vlasti“. -istakao je Jovanović i dodao da je i ranih devedesetih godina prošlog veka sve počelo sa juga Srbije i sa ponosom ističe da tada sa svojim kolegama vodio proteste, a uspeli su da dokažu i izbornu krađu 1996. godine. Ističe i da je Niš nekada bio demokratski centar Srbije. Jovanović poziva Nišlije da podrže njegovu političku opciju, pod rednim brojem 11,  na lokalnim izborima, koji će se održati 2.juna. „Narod ne možete prevariti, jer su siti plakanja na aerodromima dok prate svoju decu u beli svet da zarade parče hleba i borbe za goli život.“ – ističe na kraju Jovanović.

Poslednja konvencija pokreta Kreni-promeni Dr Savo Manojlović zakazana je za danas u 18 u parku Čair kod mostića.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke održala je danas poslednji predizborni skup u  punoj Hali Čair u svom  već prepoznatljivom maniru.  Autobusi, organizovani dolazak,  zastave, uniformne majice, scenografija sa fotografijom Vučića ogrnutog srpskom zastavom na zasedanju UN-a. Iako se radi o lokalnim izborima na skupu je govorio kompletan vrh države a od kandidata sa liste koalicije oko  SNS-a za Niš samo Dragoslav Pavlović, kandidat za gradonačelnika, čije se obraćanje zapravo svelo na zahvaljivanje Vučiću. Ništa se zapravo novo nije čulo sa govornice što se inače ne čuje svakodnevno sa svih nacionalnih televizijskih frekvencija.  Jedino se može izdvojiti kao zanimljivo priznanje Vučića da će u Nišu biti teška utakmica kao i blagi prekor da SNS nije izgleda dovoljno razgovarao sa građanima. Okupljeni su mogli čuti čitav niz tema od ulaganja u Niš u poslednjih dvanaest godina, do Kosova i planiranog ubistva Vučića do patriotizma juga Srbije tako da je skup ličio na ma koji drugi skup naprednjaka a ne na ciljani predizborni skup namenjen građanima Niša.

Šta će se desiti u nedelju teško je reći. Kolika će biti izlaznost? Još teže je dati odgovor na to pitanje. Ako ništa drugo ostaje činjenica da ćemo imati zanimljiv izborni dan od kog i opozicija i pozicija imaju velika očekivanja bar kad je Niš u pitanju. U ponoć počinje izborna tišina. A već u nedelju uveče ćemo znati da li je imalo smisla izlaziti na izbore u situaciji kada izborni uslovi ni izdaleka nisu još uvek normalni i po meri prave demokratske države.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Vjestice
On Air!

Zlato

Vjestice
Vlada Divljan
Za 3 minuta

Nebeska Tema

Vlada Divljan
Jakarta
Za 7 minuta

Pozovi Me

Jakarta
Eurythmics
Za 10 minuta

Miracle of Love

Eurythmics
Go West
Za 15 minuta

Faithful

Go West

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend