Vesti

Postizborna kriza u Nišu se nastavlja

Opozicija proglašava pobedu (Foto: City Smart)
Već dva dana u Nišu traje postizborna kriza. Mnogobrojne Nišlije se pitaju kako se 29 mandata Srpske napredne stranke i pad sa vlasti pretvorilo u 30, dovoljnih da sa Ruskom strankom formiraju većinu. Pitaju se i odakle se stvorilo nekih novih 9 džakova listića koji su naknadno ubacivani narednog jutra i koji su izvesno preokrenuli izborni rezultat kontra želje većine Nišlija koj su izvesno glasali za promene.

Pitanja ima mnogo, odgovora za sada ne pa je javnost prilično nestrpljiva da sazna kako se izborna pobeda opozicije u našem gradu, koju su u jutarnjim satima priznali i CeSID i Ipsos pretvorila u promenu u broju mandata i poraz prema GIK-u.

Juče se u popodnevnim satima u štabu SNS-a kontrolisano proslavilo u prisustvu Tihomira Perića lidera kontroverzne Ruske stranke, čiji mandat predstavlja jezičak na vagi u novoobljavljenim rezultatima. Za to vreme, predstavnici opozicije, građani i mediji su proveli dan ispred sedišta RiK-a. Atmosfera je bila zbunjujuća, bilo je i policije unaokolo, u toku noći su policijska vozila iz RIK-a odvezla džakove sa pretpostavlja se biračkim materijalom.

Iako su građani bili raspoloženi da izbornu volju i potencijalu izbornu krađu krenu da brane vaninstitucionalnim sredstvima, opozicija je građane pozvala na strpljenje još nekoliko dana kako bi se iskoristila najpre sva pravna sredstva i kako kažu dokazala izborna krađa u korist Srpske napredne stranke.  Sa druge strane, građani nisu uvereni da se kako kažu pravnim sredstvima bilo šta  može postići u uslovima države zarobljenih institucija.

Od 16 sati danas u GIK su ušli pravni zastupnici lista Dr Dragan Milić i Biramo Niš kako bi izvršili uvid u kompletan izborni materijal, na osnovu čega će podnositi prigovore i krivične prijave ukoliko za to bude razloga. Sve u svemu, postizborna drama se u Nišu nastavlja, za sada sa neizvesnim raspletom.

 

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

David Byrne
Za 0 minuta

Like Humans Do

David Byrne
Sherry Poppin
Za 3 minuta

Zoot Suit Riot

Sherry Poppin
JJ Cale
Za 7 minuta

Cajun Moon

JJ Cale
Paul Mccartney
Za 9 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Revivalists
Za 12 minuta

Wish I Knew You

Revivalists

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend