Sport

Fudbalski klub kojim se Niš ponosi proslavlja svoj 98. rođendan

Foto: FK Radnički Niš
Na današnji dan 1923. godine osnovan je fudbalski kub kojim se Niš ponosi. Igrači kluba imali su samo jednu želju da ponove uspeh s kraja prošlog veka i da "Radnički ponovo hara Evropom".

Osnovan je 24. aprila 1923. pod okriljem i iz delovanja opozicione Komunističke partije, koja je u Nišu, radničkom gradu, bila na vlasti od 1920. godine. Te godine, osnovan je FK „Iskra“ koji će potom menjati ime u „Proleter“ i konačno “Radnički“.  Prvi predsednik kluba bio je Miloš Marković, a među osnivačima i igračima bili su i Josip Kolumbo i Stanko Paunović. Zvanična boja sportskih dreseva bila je kao i danas – crvena.

Prve utakmice u zvaničnom prvenstvu “Radnički “je odigrao u sezoni 1925/1926. u Moravskoj fudbalskoj župi.Sve do tada igrao je prijateljske i kvalifikacione mečeve u okviru beogradskog Loptačkog podsaveza.Prvi treninzi niškog kluba održavali su se u malom dvorištu Radničkog doma, a kasnije na starom vašarištu, u blizini današnje Mašinske industrije.

Uvođenjem šestojanuarske diktature 1929. godine, “Radnički” je zabranjen.

“Suočen sa zabranom, “Radnički” ne odustaje. U narednim godinama, klub će nastaviti sa delovanjem u okviru fuzije i pod imenom Građanski, ali će nakon sedam godina, 1936. godine vratiti ime Radnički i nastaviti sa radom, ovoga puta u Trupalu. Borba za zvaničnu afirmaciju trajala je do oktobra 1938. godine kada klub uspeva da se vrati u Jugoslovenski nogometni savez,” piše na sajtu kluba.

Za vreme Drrugog svetkog rada Radnički nije radio kao fudbalki klub, ali su se rukovodstvo  i igrači priključili partizanskom pokretu.Po završetku rata “Radnički” se vrača na teren. Važna godina u istoriji kluba je 1962. kada je zabeležen prvi veliki uspeh: “Radnički” je ušao u Prvu Saveznu ligu.

Prvi tim koji je gostovao u Nišu u Prvoj saveznoj ligi bio je Sarajevski “Železničar”. Bilo je to 19. avgusta 1962. godine. Rezultat utakmice bio je nerešen , a krajnji rezultat 1:1. Utakmicu je pratilo 9.000 gledalaca.

Ime “Real sa Nišave“, kao simbol snage niškog prvoligaša, pojavilo se prvi put na transparentu 14. aprila 1963. godine na utakmici Radnički – OFK Beograd. “Ovo laskavo poređenje sa Real Madridom, započeto među 13 studenata, a kasnije i opšteprihvaćeno, najbolje pokazuje koliko je niška publika volela svoj klub, ali i cenila postignute rezultate”, navodi se na sajtu kluba.

U narednoj deceniji “Radnički” osvaja nove titule. Polusezonu 1973/74 završio je  jesenjom titulom, a dve godine kasnije stigao je i prvi međunarodni trofej – Balkanski kup. Osamdesete godine ptošlog veka nazivaju se “zlatnim dobom” Radničkog.   Juna meseca 1980. godine Radnički je kao trećeplasirana ekipa u nacionalnom prvenstvu stekao pravo učešća u Kupu UEFA, u kome je igrao još dva puta. 1982. godine na  stadionu “Čair”  igralo se polufinale Kupa UEFA.

“U svom drugom učešću u Kupu UEFA u sezoni 1981/82, pamtiće se velike utakmice “Reala sa Nišave“ sa “Napolijem”, “Grashopersom”, “Fejnordom”, “Dandi junajtedom”. Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila “Radnički” u sezonama evropskih kupova kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču Kupa UEFA od strane nemačkog Hamburga”, piše na sajtu kluba.

Nakon zlatnog doba, uledila je teška decenija za niški klub. Godine 1994. u polufinalu Kupa Jugoslavije Nišlije su slavile protiv “Crvene zvezde” na Čairu sa 2:0, ali su potom poražene na Marakani sa 4:0.

2000. godine dogodila se tragedija kada je za vreme treninga poginuo je jedan od najtalentovanijih niških fudbalera svih vremena Ivan Krstić Beli. Njega je pogodio grom.

Nakon ove tragedije usledile su godine loših rezultata, dva ispadanja u treću ligu, ali posle 9 godina u nižim ligama  “Radnički” se vratio u sedlo 2012. godine.

Tokom istorije, kroz selekcije Radničkog prošla su mnoga velika fudbalska imena, među kojima su i Dragan Pantelić, Miodrag Knežević, Ljubiša Rajković, Ilija Dimoski, Milovan Obradović, Zoran Bojić, Aca Panajotović, Miroslav Vojinović, Dragan Holcer, Jovan Anđelković, Stevan Ostojić, Dejan Petković Rambo, zatim selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, kao i mnogi drugi.

Navijačka grupa “Meraklije” oformljena je 1989.  godine, tri dana pred prvenstvenu utakmicu između “Radničkog” i “Crvene zvezde”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend