Lifestyle Sport

Kada san o letenju postane stvarnost

Jedan od načina da se doživi adrenalinsko iskustvo, uživa u prelepim pejzažima i oseti sloboda je letenje paraglajderom. Ovaj sport poslednjih godina u Nišu postaje sve popularniji, te je svakog dana mnogo posetilaca zbog pogodnih terena i odgovarajućih vazdušnih struja.

Ukoliko je dan vedar, a vetar slab do umeren, onda je to idealan trenutak da isprobate nešto što do sada niste. Let oslobađa od stresa, a iskustvo je jedinstveno jer strah nestaje onog trenutka kada se vinete u vazduh. Naš sagovornik bio je instruktor paraglajdinga Miroljub Janićijević koji je podelio svoja iskustva, prisetivši se kako je sve počelo.

Foto: M.J.

Ljubav prema vazduhoplovstvu je oduvek postojala. Jedan san koji je sanjao pre više od trideset godina ga je podstakao da se oproba u ovom sportu.

“Sanjao sam kako skačem iz aviona, a par godina nakon toga sam stvarno skočio i bilo je neverovatno koliko se taj san podudarao sa onim što mi se desilo”, počinje svoju priču Miroljub Janićijević.

U Niš je iz rodnog Kruševca došao kako bi služio vojni rok, a želja mu je bila da postane karate trener. Bio je juniorski prvak u Jugoslaviji u karateu, pa je nekako i bilo logično da nastavi da se bavi time. Međutim, sudbina je imala druge planove.

Jedan prijatelj iz vojske mu je predložio da bude padobranac, na šta on nije pristajao jer je mislio da će se povrediti.

“Prvo sam mislio da ću polomiti noge tokom spusta. Prijatelj je bio uporan, pa sam na kraju rešio da mu ispunim želju i odem u aeroklub. Predomislio sam se i prvo upisao jedriličarstvo jer mi je bilo lakše da upravljam i imam neku kontrolu, dok prilikom skakanja nije taj slučaj. Moj prijatelj je nastavljao da me ubeđuje da ću da budem padobranac i na kraju sam ipak pristao”, priseća se Miroljub.

Seća se i kako je zakasnio na obuku i bio rešen da odustane, ali se ipak san ostvario.

“Na obuku sam došao pred kraj i kada sam video ko je sve na obuci hteo sam da se vratim. Bilo je sedam, osam devojaka mojih godina, ali one najlepše koje si samo mogao da gledaš sa strane. Krenem da se vraćam jer sam mislio da nemam tu šta da tražim. Međutim, stariji padobranac  koji je bio moj poznanik me je uverio da ostanem i predložio da prvo naučim kako se pakuje padobran. Odredili su da mi pomaže baš najlepša devojka koja je tamo bila pa sam i ono što sam znao zaboravio u trenutku. Ipak, pokazalo se da mi sve ide dobro i da brzo kapiram stvari”, kaže Miroljub i dodaje da je za sedam dana uspeo da savlada pakovanje padobrana, a sedmog dana je već imao prvi skok.

Ispostavilo se da je mnogo lakše nego što je zamišljao i da ga je prijatelj dobro procenio. Prvi skok iz aviona imao je 12. jula 1988. godine. Padobranstvo ga je kupilo te je zaboravio sve ljubavi do tada.

Kako je taj sport ipak skup i vezan za aerodrom i avione, preusmerio se na paraglajding. U vojsci je dobio ubrzo posao gde je bio profesionalni padoranac.

“Bio sam mlad momak i neiskusan. Pocepanih patika i trenerki kad kupujem kiflu razmislim da li ću imati za još jednu. Odjednom su mi se džepovi napunili novcem. Upoznao sam mnoge koji su sami počeli da se bave paraglajdingom. Dešavalo se i da pogine neko jer smo bili samouki. Kupio sam svoj paraglajder, a do tada sam već imao 300 skokova iz aviona. Otišao sam na brdo iznad Niša i celo popodne sam pokušavao da poletim. U jednom trenutku mi se plakalo jer nikako nisam mogao da poletim i baš kada sam mislio da nema šanse dao sam sebi još jednu i uspeo”.

Od tada do sada je prošlo mnogo godina, postao je profesionalac u onome što radi, pa sa puno razumevanja i ljubavi pristupa onima koji žele da se oprobaju u ovom sportu. Važno je da nema straha i da postoji poverenje između instruktora i polaznika. Sve što treba je da se prepustite i uživate jer je let kao ljuljanje na nekoj ljuljašci visoko u oblacima.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 27 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 23 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 20 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 16 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend